Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

24 augusti 2021 | 21:00

Det blir mycket mer av "Hjerson" om skådespelarna själva får bestämma

MovieZine har snackat med Johan Rheborg och Hanna Alström, skådespelarna bakom huvudrollerna i den första officiella Agatha Christie-spinoffen någonsin.
Den första säsongen av "Hjerson" låter oss lära känna den före detta polisen Sven Hjerson (Johan Rheborg), som tidigare dykt upp i Agatha Christies böcker om de fiktiva detektiverna Hercule Poirot och Miss Marple. Den nya tv-serien är första gången någonsin som en Agatha Christie-karaktär har fått en officiell spinoff - och seriens skapare har dessutom fått mer eller mindre fria tyglar. Vid sidan om Hjerson har därför även tv-producenten Klara (Hanna Alström) kunnat introducerats - och när karaktärerna sedan formar ett omaka deckar-par, så går det inte att få nog av dem.
 
I min recension av "Agatha Christies Hjerson" hyllade jag hur man har lyckats föra in pusseldeckar-drottningens välprövade mall in i den svenska samtiden. Den underhållande och detaljerat välgjorda första säsongen kommer garanterat att få tittarna att hoppas på fler avsnitt... och lyckligtvis visar det sig att de båda huvudrollsinnehavarna verkar vara lika sugna, på att få fortsätta spela in ännu häftigare "Hjerson"-avsnitt! 
 
I vårt samtal med Johan Rheborg och Hanna Alström så berättas det både om hur den krävande inspelningen gjorde att duon växte ihop till ett team både framför och bakom kameran, hur tusan Johan klarade av isbadandet och om vi faktiskt behöver en till tv-deckare i Sverige. Det råder inte heller någon frågan om vad som kommer att hända ifall C More föreslår en andra säsong, både Johan och Hanna är nämligen mer än redo att fortsätta utveckla "Hjerson"-världen.
 
 
"Jag tror det sista världen behöver just nu är en till tv-deckare" utbrister Sven Hjerson redan i det första avsnittet. Var det samma känsla ni fick när hörde talas om det här projektet för första gången?
 
Johan Rheborg: Haha, nej. Jag tycker faktiskt att den här serien känns väldigt olik de andra "krim"-serierna... men även om den inte hade gjort det så har jag aldrig varit med i en sån själv innan. Så det kändes bara roligt. Det är första gången någonsin som man gör en officiell spinoff på Agatha Christie, det har aldrig gjorts tidigare... vilket också kändes kul.
 
- Det har också varit intressant att få försöka hitta en lite annan ton än det "klassiska" nordic noir-serierna som vi brukar få här i Sverige. "Hjerson" känns som en helt annan typ av detektiv. Han är en annorlunda gubbe. Jag är däremot inte ett stort Agatha Christie-fan i övrigt sedan tidigare. Jag är brukskonsument, inte mer än så. Men det är en riktigt rolig värld att få ge sig in i och jag gillar utmaningar... även fast det säkert lär finnas en och annan puritan som kommer att ha "åsikter" om Hjersons utseende och andra detaljer. 
 
Hanna Alström: Det kändes aldrig som att vi gick in och gjorde en ny svensk "krim"-serie heller, utan snarare som att vi har fått jobba nästan mest med relationen mellan Hjerson och Klara... med ett eller flera mord någonstans där i bakgrunden. Men samtidigt att vi gör allt i en slags Agatha Christie-anda. 
 
JR: Två personer som åker runt och löser mord, utan uppdrag egentligen. Vår vision har hela tiden varit att det här skulle bli en lite mer lekfull, lättsam och underhållande produktion. Det handlar ju däremot inte bara om Hjerson, utan där har jag och Hanna verkligen arbetat hårt för att det ska kännas som att våra karaktärer är som en duo. Vi ville inte att det bara skulle vara någon expert-detektiv som springer runt och håller hov - utan att det här är två outsiders som kompletterar varandra på något sätt. 
 

"Det finns så mycket mer vi skulle kunna göra här!"

 
Hanna Alström och Johan Rheborg som Klara och Hjerson i "Agatha Christies Hjerson". Foto: Johan Paulin (som även tagit resterande bilder i artikeln).
 
Jag vet att ni hade en ganska lång och krävande inspelning. Hur såg upplägget ut?
 
JR: Vi har spelat in avsnitten kronologiskt, vi började med den första filmen och slutade med den sista så att säga. Vilket har låtit oss växa in i serien och rollerna samtidigt som vi spelade in den... och när den väl var färdig så kände i alla fall jag att vi skulle kunna göra jättemycket mer. Vi har hittat en duo som det svänger med. Ibland kan man ju känna att det är ganska skönt att lägga en produktion bakom sig när man är färdig med inspelningarna, men den känslan infann sig aldrig här. Utan, jävlar alltså, det finns så mycket mer vi skulle kunna göra här!
 
HA: Det kändes som att vi precis hade lyckats bygga upp den här världen och helt plötsligt var det slut. Medan vi snarare kände att det var nu vi började komma igång - "kom igen så fortsätter vi"! Det är klart att det var mycket med 80 inspelningsdagar under fem månaders tid, men vi var alltid två och kunde stötta varandra... 
 
JR:... vi hade aldrig arbetat tillsammans tidigare...
 
HA: ... men den här känslan av en duo växte fram även bakom kameran. Vi kunde till och med känna av ibland att "nej, i den här scenen borde vi nog båda vara med" och att det faktiskt gjordes ändringar baserat på hur vi upplevde att karaktärerna borde reagera i vissa situationer.
 
- Sedan var det väldigt tajt omställningstid mellan avsnitten. Vi kunde bli klara med ett avsnitt ena dagen och sedan börja på nästa "fall" med helt nya skådespelare redan dagen efter, så där var det också skönt att hela tiden vara två. Jag tror nog att faktumet att vi klickade så bra med varandra, är en av anledningarna till varför det nu känns som att det finns så mycket mer att göra här... trots att det redan ligger mycket hårt arbete bakom också.
 
JR: Verkligen. Det var också så många natt-inspelningar... och det var iskallt. Men vi hade väldigt bra support av varandra och båda regissörerna, Lisa Farzaneh och Lisa James Larsson, som verkligen lyckades hålla allas humör uppe.
 

"Det var fullständigt jävla iskallt"

 
Johan Rheborg fick även testa på nattbad i rollen som Hjerson.
 
På tal om kalla natt-inspelningar. Hur många gånger hade du provat på att bada isbad innan du tog den här rollen Johan?
 
JR: Inte en enda gång. Men jag började att öva själv redan i oktober. Jag körde en gång i veckan... och det är ju helt fruktansvärt jobbigt. Särskilt om man inte har vant sig. Men jag hade givit mig fan på att klara av det.
 
HA: Det var verkligen så fruktansvärt kallt [även ovanför vattenytan] och alla var  imponerade av Johan. Jag tror inte ens en rutinerad isbadare skulle ge sig ut mitt i natten...
 
JR:... och bada i Ålands hav... och börja under vattenytan. Nej. Det var inte fejkat i någon bassäng, utan det är jag som simmar ute i havet på vintern. Det var fullständigt jävla iskallt - och jag kan inte beskriva det på något annat sätt. Men jag övade som sagt i flera månader innan inspelningarna för att kunna greja det, vilket faktiskt hjälpte.
 

"Kostymerna skulle matcha tapeterna"

 
 
Väldigt imponerande! Något annat som gjorde mig positivt överraskad när jag själv tittade igenom serien var hur snyggt inspelad den är. Var det något ni märkte av redan på plats också eller?
 
HA: Jag tror nog att jag gick runt varje dag på inspelningarna och sade "gud, vad snyggt allt är!". Man byggde ju upp hela den här världen, som verkligen inte bara var någon billig kuliss i en studio någonstans. Känslan var alltid att allting på inspelningsplatserna samarbetade med varandra. 
 
JR: Det är också lätt att ta genvägar när man väl är igång och snabba beslut behöver fattas. Men den typen av diskussioner landade alltid i att vi aldrig fick sänka nivån, det får inte bli "vanliga" bilder utan det ska vara lite konstiga och intressanta vinklar. Fotot är hur snyggt som helst, Frida [Wendel, en av filmfotograferna] är ett geni. 
 
- Men även hur man jobbade med scenografin och kostym... för jag vet att man hela tiden slogs för att kostymerna skulle matcha tapeterna och sånt där. Jag älskar ju sånt! Den där detaljnivån, du vet. Jag vill ju egentligen att det alltid ska vara så. Men det är lätt att den typen av grejer är det som första som ryker när någon skådespelare byts ut och nya kläder behöver fixas med kort varsel. Jag är så glad över att båda regissörerna och filmfotograferna hela tiden har slagits för att man inte ska tumma på detaljerna, när den typen av beslut har dykt upp. 
 
- Sedan måste jag även säga att det har varit häftigt med Åland, som är väldigt oanvänt i svenska produktioner annars. Jag kan inte minnas en enda produktion som har filmat där... men det tar bara en timma med motorbåt om man kör över själv. Ändå känns det som ett helt annat slags landskap. Kargt och vackert.
 
Ni nämnde redan innan att det verkligen känns som att det finns fler "Hjerson"-berättelser kvar att berätta. Vet ni om det finns några officiella planer på en fortsättning även från C Mores och TV4s håll?
 
HA: Jag och Johan har ju i alla fall planer på mer, om vi fick bestämma. Men man får ju givetvis vänta och se hur avsnitten tas emot nu när de börjar sändas. För det är ju där det kommer att avgöras i slutändan, om det blir fler eller inte.  
 
JR: Det känns verkligen inte som att vi vare sig är klara med eller har tröttnat på de här två figurerna. Utan snarare som att det verkligen finns både mer att berätta och utveckla här. Jag tror det går att göra det ännu häftigare och ännu mer spektakulärt, med underhållningen intakt. Ibland kan man känna sig färdig med en roll när inspelningarna väl är klara, men här var det verkligen roligt att jobba... så jag hoppas verkligen att det blir mer.
 
 
De fyra första avsnitten av "Agatha Christies Hjerson" finns nu tillgängliga på C More, två nya avsnitt släpps varje vecka där på måndagar och tisdagar. Den 24 augusti sänds även de två första avsnitten som en långfilm på TV4.
 

Läs också: Johan Rheborg: "Det är som en skräck för mig"

 
Har du hunnit ge "Hjerson" en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 24 augusti 2021 21:00 |