Klipp

Skribent

David Sjögren

7 september 2015 | 20:00

Titta närmare på Hitchcocks närbilder

Ett av spänningsmästarens mest effektiva knep.
Alfred Hitchcock hade många filmtekniska strängar på sin regissörslyra. Han visste alltid exakt vad han höll på med och hur han skulle både leda och manipulera publiken till att känna, engageras och reagera. En av de tekniker han använde mest frekvent är närbilden, vilken kan användas både av rent estetiska skäl och för att styra åskådarens blick mot viktiga föremål eller detaljer.

I ett sju minuter långt montage har Vimeo-användaren Jorge Luengo Ruiz sammanställt Hitchcocks bästa närbildssekvenser från 21 av hans filmer (hela listan finns här), vilka ofta ingår i ett slags spänningsklimax för de situationer de används i. Här finns såklart närbildsserien i duschscenen från "Psycho", de krossade glasögonen i "Strangers on a Train", mjölkglaset i "Suspicion" och en massa andra klassiska moment. Se och lär och, framförallt, njut!


Bland Hitchcocks favoritföremål för dessa närbilder finns allt från brev, tidningar, smycken och händer till mat, nycklar, pengar och vapen av olika slag. Nästan alltid framgår genom dessa någon ledtråd om vad som skulle hända eller viktig information om vad som är centralt och betydelsefullt för filmens handling.

Vilka andra regissörer är skickliga på just närbilder? Och vilken är egentligen den mest ikoniska närbilden?
| 7 september 2015 20:00 |