Film

Skribent

MovieZine

11 mars 2024 | 04:00

Oscarsgalan 2024 bjöd på nakenchock, Ken-ergy och tårar - alla minnesvärda (och pinsamma) ögonblick

Ryan Gosling är vår vinnare oavsett vad.
Det blev en bombastisk kväll för Nolans "Oppenheimer", som väntat - och för de favorittippade svenskarna Hoyte van Hoytema och Ludwig Göransson.
 
En hyfsat förutsägbar Oscarsgala bjöd dock på en del roliga höjdpunkter. Som när Emma Stones klänning gick sönder och alla bjöds på tequila. Vi har samlat några av 2024 års mest minnesvärda (och pinsamma) ögonblick, från John Cena som nästan flashade sin lille peacemaker för hela filmeliten till Kimmels mindre lyckade knarkskämt.
 

Årets mest tårdrypande tal!

 
Kvällens första statyett att delas ut var den för Bästa kvinnliga biroll. Precis som väntat (och så välflrtjänt) gick den till härliga Da'Vine Joy Randolph för varma juldramat "The Holdovers". Skådespelerskan satte ribban högt med ett känslosamt tal om att hitta sin styrka och sitt självförtroende i teaterklassen som ung svart kvinna. Tårarna flödade och orkestern vågade inte avbryta ett endaste ord. Det är såna här äkta och emotionella tacktal vi lever för.
 
 

Årets nakenchock!

 
Allt kan hända i en livesändning. I år är det 50 år sedan ett av Oscarsgalans klassiska ögonblick, då en naken man sprang ut på scen och överraskade värden David Niven. Jimmy Kimmel hoppades återskapa 1974 års omskrivna nakenchock med hjälp av John Cena, som dock fegade ur i sista stund... En kul sketch som slutade i att en spritt språngande naken Cena fick dela ut pris för Bästa kostym med enbart priskuvertet som skydd.
 
 

Årets gick-han-över-gränsen?

 
Oscarsvärdens inledande monolog ska underhålla publiken, hylla de nominerade och summera filmårets toppar och dalar... men är en komiker verkligen en komiker om ingen blir kränkt? Man kan debattera om Jimmy Kimmel gick en aning över gränsen när han vände sig mot nominerade Robert Downey Jr för att prata om karriärens "highest points".
 
Downey Jr, som tampats med drogmissbruk i sitt förflutna, tog de pinsamma kommentarerna med ro. En dryg timme senare fick han sin revansch när han tog emot Oscarn för Bästa manliga biroll för "Oppenheimer".
 
 

Årets återförening!

 
Det var ett ljuvligt filmnördigt att se Arnold Schwarzenegger och Danny DeVito mötas på scenen. Actionikonen och komedikungen spelade ikonisk duo i 80-talsfilmen "Twins", men här fick de chansen att snacka om hur de båda blivit dödade av Batman. Inte trodde vi att den kylige skurken Mr. Freeze från kalkonfilmen "Batman & Robin" skulle få uppmärksamhet på 2024 års Oscarsgala...
 
 

Årets sångnummer!

 
Ingen överraskning att "Barbie" skulle plocka hem Oscarn för bästa originalsång, med hela två starka kandidater i tävlingen. Billie Eilish-balladen "What Was I Made For?" belönades, men "I'm Just Ken" var numret som fick hela Dolby Theatre att jubla. Ryan Gosling drog på sig en glittrande rosa kostym och gav oss allt och lite till. En välbehövd dos Ken-ergy medan vi kämpade för att hålla oss vakna hemma i sofforna.
 
 

Årets fan-vad-vi-tippade-fel

 
Många väntade vinnare blev det. Men även några överraskningar. Som att "Poor Things" bjöd på starkt motstånd och plockade hem 4 Oscarsstatyetter. Samt att Scorsese än en gång gick hem tomhänt - "Killers of the Flower Moon" nominerades till 10 Oscars men blev alltså helt utan. Nog att vi unnar Emma Stone varenda pris, men Lily Gladstones förlust sved. Där gick man miste om möjligheten att skriva Oscarshistoria.
 
Vad tyckte ni om 2024 års Oscarsgala? Kommentera gärna!
| 11 mars 2024 04:00 |