SPONSRAT

Skribent

MovieZine

30 juli 2018 | 16:20

Premiär för "Hereditary" - årets läskigaste skräckfilm enligt kritikerna

Är du redo för att känna rädsla och skräck såsom du aldrig känt den förut? Det är nämligen vad du kan vänta dig av "Hereditary", enligt alla topprecensioner.
Annie Graham (Toni Collette) bor med sin man Steve (Gabriel Byrne), deras 16-åriga son Peter (Alex Wolff) och 13-åriga dottern Charlie (Milly Shapiro). Efter att Annies mamma dör börjar det hända mystiska saker i familjens hem och en och en annan hemlighet dyker upp, som familjen måste ta itu med. Samtidigt blir frågan om ”vem var mormor egentligen?” mer och mer relevant.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Att ”Hereditary” är en skräckfilm ensam i sitt slag är ingen överdrift, i alla fall om man ska tro all den positiva respons filmen har fått. En intensiv, psykologisk, mardröm med fantastiska skådespelarinsatser är vad du kan vänta dig. Toni Collette är en av de som har hyllats extra för sin roll i filmen, på ett makalöst sätt förmedlar hon skräcken genom bioduken och in till varenda människa i biosalongen.

Både filmkritiker och skräckfilmsfans är överens om att detta kan vara årets läskigaste skräckis och det är ingen dålig merit för regissören Ari Aster, med tanke på att ”Hereditary” är hans debutfilm. Tidigare har han regisserat kortfilmerna ”The Strange Thing About the Johnsons” och ”Munchausen”.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Filmkritiker har hyllat skräckfilmen

RollingStone jämför filmen med bland annat succéfilmen ”The Babadook”:

”Den 31-åriga filmskaparen (…) närmar sig det övernaturliga som Jennifer Kent gjorde i ’The Babadook’ och som Robert Eggers gjorde i ’The Witch’: med en konstnärs öga för vad som gömmer sig under ytan”

The New York Times om sin upplevelse av filmen:

”Filmen, Asters debutfilm är engagerande, obehaglig och oförutsägbar, vilket skapar en känsla av ångestladdad fascination som är kantad av upprepade chocker och ibland nervösa skratt.”

Med fem stjärnor hyllar The Guardian Toni Colette:

”Collette gör en fantastisk, hypnotisk prestation som en modig mamma som möter familjeondska i Ari Asters skräckfilmsdebut”

Independent ger också toppbetyg:

”(…) men det faktum att det (med rätta) pratas om ”Hereditary” som en av de mest enastående skrämmande och enastående störda skräckfilmen på år, talar för dess unika sinnesstämning.”
 
MovieZines Jonna Vanhatalo skriver i sin recension av "Hereditary":
 
"...inget annat än ett filmiskt mästerverk som verkligen skrämmer vettet ur mig. Denna otäcka historia om en dysfunktionell familj och dess hemligheter är en obehaglig mardröm på dryga två timmar som inte släpper sitt grepp ens när filmen tagit slut."
 
 
Det är ingen tvekan om att ”Hereditary” är ett måste för skräckfilmsälskaren. Filmen rullar nu på de svenska biograferna, så ta med dina nära och kära för en bioupplevelse du sent kommer att glömma.

Planerar du att se "Hereditary" på bio?
| 30 juli 2018 16:20 |