Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

16 september 2019 | 20:50

Hela "Seinfeld" kommer till Netflix i ny global mega-deal

Netflix har vunnit budkriget om de eftertraktade rättigheterna till hela komedi-klassikern "Seinfeld" - men vi får vänta ett tag till på bingetittandet.
LA Times rapporterar att Netflix har gått vinnande ur budkriget mellan Netflix, HBO Max, NBCUniversal, Hulu och Amazon Prime om de globala rättigheterna att få visa samtliga avsnitt av "Seinfeld". 
 
Netflix har tidigare förlorat rättigheterna till både "The Office" och "Vänner", som kommer att landa hos NBCUniversals och HBO Maxs kommande streamingtjänster under nästa år. Vi har tidigare rapporterat om hur "The Office" är den mest streamade serien av alla i USA, tätt följd av "Vänner". Sitcomsuccéerna "The Big Bang Theory" och "How I Met Your Mother" förväntas också att landa hos HBO Max när den streamingtjänsten lanseras under 2020.
 
"Seinfeld" ligger för närvarande hos Hulu i USA, vilket de betalar 150 miljoner dollar om året för. Deras nuvarande avtal med Sony TV (som producerade serien) löper däremot ut 2021, vilket är från och med när serien kommer att landa på Netflix i hela världen. Trots att det nu är 30 år sedan premiären av "Seinfeld", som sändes mellan 1989-1998, har serien som gjorde succé på att "handla om ingenting" lyckats hålla sig aktuell under alla dessa år.
 
 
Varken Netflix eller Sony har kommenterat hur mycket pengar det nya avtalet är värt, men serien (alla 180 avsnitt) kommer att ligga exklusivt hos Netflix under fem års tid över hela världen. Med tanke på att Hulu betalade 150 miljoner dollar för att bara få visa serien inom USA lär Netflix sannolikt ha fått betala minst 200 miljoner dollar/år för "Seinfeld"-rättigheterna... vilket innebär att affären totalt lär kosta Netflix omkring 1 miljard dollar (lågt räknat).
 
Här i Sverige går det för närvarande att se samtliga avsnitt av "Seinfeld" hos Amazon Prime, Viaplay och C More, men bara i drygt ett år till innan flytten över till Netflix alltså. Med tanke på hur mycket de här gamla sitcomklassikerna streamas, och används för att behålla prenumeranter, var detta en viktig vinst för Netflix framöver.
 

Läs också: "Vänner"-skaparna - "Vi kommer inte göra en reboot eller revival"

 
Vad tycker du om "Seinfeld"? Har du givit klassikern en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 16 september 2019 20:50 |