Serie

Skribent

MovieZine

31 mars 2021 | 09:15

Hedersmordet på Fadime blir dramaserie på Viaplay

Hedersmordet på Fadime Sahindal blev en familjetragedi som skakade om Sverige. Nästa år släpper Viaplay dramaserien "Fadime", baserad på de sista åren i hennes liv.
Fadime Sahindals livsöde har sedan hennes död 2002 varit omskrivet och väcker än idag ett stort engagemang kring hederskultur. Hon sköts till döds av sin pappa i Uppsala när hon var 26 år gammal efter att hon enligt sin pappa brutit mot familjens hederskoder. Hennes mamma och två systrar blev vittnen till mordet och lillasystern Songül vittnade mot pappan i rätten.

Nu blir Fadimes sista år i livet en dramaserie på streamingtjänsten Viaplay. 

"Fadime" utspelar sig mellan 1997 och 2002 och är en kärlekshistoria om en modig och passionerad ung kvinna som vill leva med sitt livs kärlek Patrick, trots att hennes konservative pappa och bror hotar att döda henne för att bevara sin familjs heder.

- "Fadime" är en av de svåraste och viktigaste historierna vi har tagit oss an hittills på Viaplay och att det är ett stort ansvar att berätta om hennes sista år i livet. Hon har varit en förebild för många och tyvärr är hennes tragiska livsöde lika aktuellt idag, säger Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på NENT Group.
 
 
Serien är baserad på verkliga händelser, polisutredningar och den dokumentära boken "Du ska dö" skriven av Fadimes och systern Songüls advokat Leif Ericksson och Ulf Broberg.

Genom hela produktionsprocessen finns en rad experter tillhands, genom ett råd bestående av tolv personer, för konsultation kring hedersrelaterade frågor. Dels för att bredda perspektivet kring hederskultur som inte är isolerat till enbart en folkgrupp, dels för att realistiskt skildra familjetragedin. Rådet, som består av sakkunniga och personer som har egen erfarenhet av hederskultur, kommer att vara involverat i alla faser före, under och efter inspelningen för säkra att problematiken tas upp på ett korrekt och rättvist sätt.

- Fadime som namn känner många till men det är inte lika många som kan hela hennes berättelse. Den är viktigare än någonsin att berätta, inte minst för en yngre publik, säger Leif Ericksson som var Fadimes advokat.

Inspelningarna av "Fadime" påbörjas i sommar. Serien i sex delar kommer ha premiär på Viaplay under 2022, då det är 20 år sedan Fadime mördades.
| 31 mars 2021 09:15 |