Klipp

Skribent

David Sjögren

11 augusti 2015 | 09:00

Se glimtar ur Heath Ledgers dagbok från "The Dark Knight"

Hämtade inspiration från hyenor, clowner och "A Clockwork Orange".
När Jared Leto kliver in som Jokern i "Suicide Squad" har han onekligen stora skor att fylla. Heath Ledgers porträttering av The Joker i Christopher Nolans "The Dark Knight" är en av 2000-talets mest hyllade rollinsatser. Ledger, som dog innan filmen haft premiär, 28 år gammal, belönades postumt med en Oscar för bästa biroll.

Ledgers förberedelser inför rollen var omfattande. Han ska bland annat ha låst in sig i ett hotellrum i en månad för att experimentera och totalt smälta samman med sin karaktär. I ett klipp från dokumentärfilmen "Too Young to Die: Heath Ledger" visar Kim Ledger, Heaths far, upp den dagbok som skådespelaren skrev före och under inspelningen, där såväl långa textstycken som urklippta bilder går att skymta. 

Ledger hämtade uppenbarligen inspiration från alltifrån hyenor och clowner till Alex DeLarge från "A Clockwork Orange". Det är ett kort men talande klipp som visar åtminstone glimtar av Ledgers arbetsmetoder och kreativa process.


Är man intresserad av att se hela den 50 minuter långa dokumentären finns den att köpa på Vimeo. Hör även Nolan berätta om mötet med Ledger och hur de utvecklade arbetet tillsammans:


Hur högt håller ni Ledgers prestation i "The Dark Knight"?
| 11 augusti 2015 09:00 |