Film

Skribent

Fabian Nordlander

31 juli 2015 | 16:00

HBTQ-superhjältar vi vill se på film

Möt fem färggladare hjältar från Marvels och DC Comics världar.
Superhjältegenren blommar som i en botanisk trädgård och vi ser ett större spektrum av karaktärer. Men trots det ser vi fortfarande ingen gay eller transkaraktär på den vita superduken. 

I serietidningarna finns det en hel del HBTQ-karaktärer, inom popkulturen är nog serietidningarna den mer progressiva av högen när det gäller representation av sexuell läggning och etnicitet. Men ändå håller filmbolagen ett diplomatiskt avstånd. Marvel-producenten Kevin Feige har pratat om att vi kommer få se mer diversitet fast i gradvis hastighet, vad det nu betyder. Så vi tänkte att vi skulle hjälpa producenterna på Marvel och DC genom att ta fram de mest intressanta hjältarna man härnäst kan ge en film eller serie.  

Northstar
Bolag: Marvel
Alter-ego: Jean-Paul Martin
Krafter: Supersnabb, flyger, hanterar blixtar

Detta är ett intressant fall. När 20th Century Fox skulle sätta ihop X-Men igen till "Days of Future Past", behövde de en snabb mutant. Så istället för att välja från sitt stall där Northstar fanns, startade de bråk med Marvel för att få rättigheterna till Quicksilver. Northstar och Quicksilver har i stort sätt samma krafter, dock är Northstar mäktigare med hans flyg och elkrafter. De tänkte ändå aldrig utforska Magneto och Quicksilvers släktskap, så varför inte bara ta Nothstar som dessutom råkar ha en kärlek för andra snubbar. I serietidningarna har han spelat ett stor roll då han var den första homosexuella karaktären i Marvel som gifte sig. Kom igen Marvel, jobba med er egna ström.

Midnighter
Bolag: DC Comics
Alter-ego: Lucas Trent
Krafter: Typ Batman, fast övermänsklig

Midnighter startade hos ett annat bolag som sedan DC köpte upp, och där var har gay från första början. Han är lite av en Batman-lik karaktär fast mycket starkare och mycket våldsammare, han har till och med en stor kärlek till våld. Men annars älskar han sin man Apollo, som då är en väldigt Superman-lik karaktär. Dessa karaktärer och förhållande utforskade i stort sett hur ett äktenskap mellan Batman och Superman skulle se ut. Men tro inte att Midnighter bara är en blek kopia, han är sin egna karaktär med fördelar och brister. Han älskar våld och älskar att utföra våld. Detta skulle kunna vara DCs chans att ha en Punisher-karaktär vars moraliska kompass ständigt är ifrågasatt. Vem skulle inte vilja se det, en Batman/Punisher som hånglar med Superman på fridtiden?

The Question
Bolag: DC Comics
Alter-ego: Renee Montoya
Krafter: Dolt ansikte, ibland mentala krafter

The Questions mantel bars först av Vic Sage men gavs sedan till Renee Montoya, Gothams mesta badass-polis. Hon är en av Gordons mest trogna och hårdhudade poliser som alltid kunna stå ansikte mot ansikte med Gothams läskigaste skurkar. Hennes kärlek till kvinnor har dock alltid vart ett hinder för henne då hon inte ville komma ut inför sina kollegor eller familj, detta förändrades så småningom. Som The Question blev hon en grym detektiv som aldrig tvekade på att prata med nävarna. I det mörkare och hårdare cinematiska universum DC bygger på filmduken, skulle hon passa perfekt. Henne vill vi ha i den kommande Affleck-ledda Batman-filmen.

Batwoman
Bolag: DC Comics
Alter-ego: Kate Kane
Krafter: Batman-mänsklig

Batwoman är inte den mest konventionella Bat-medlemmen i Gotham, hon är en outsider på alla plan. Utkickad från armén på grund av att hon var lesbisk och "Don't ask, don't tell”, blir hon senare inspirerad av Batman och ger sig ut på egen hand för att spöa skurkar i Gotham. Hon är inte en officiell medlem i Batfamiljen som Robin, Batgirl och Nightwing. Hon är sin egna individ som följer sina egna regler. Kate har tidigare vart tillsammans med Renee Montoya och var en gång nära att gifta sig med en annan, men DC Comics har nu för tiden en ¨icke gifta sig-policy¨ sedan misstaget som var giftermålet mellan Clark och Lois. Men Kate är en asball karaktär med en fantastisk kärna som skulle kunna existera i DC/Warners Gotham. 

Mystique
Bolag: Marvel
Alter-ego: Raven Darkholme
Krafter: Skiftar skepnad

Mystique är nu väletablerad i populärkulturen, mycket tack vare filmerna och nu senast Jennifer Lawrences porträttering. I serietidningarna är hon en aning annorlunda, hon är mer en skurk och går efter sin egna agenda. Något som inte tagits upp i filmerna än är faktumet att hon är bisexuell. Fox har nu kanske den största chansen att utforska en icke-heterokaraktär. Mystique är som sagt en väletablerad karaktär som för närvarande spelas av de populäraste personen i världen, vad kan gå fel? Om någon skulle dra folk bland våra X-Men så är det Lawrence, så ge henne en solofilm och alla blir glada. 
| 31 juli 2015 16:00 |