Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

27 maj 2020 | 22:20

HBO Max har nu lanserats i USA - vad betyder det för oss i Sverige?

Streamingkriget hettar till på andra sidan Atlanten, men här i Sverige kommer vi troligtvis inte märka av den nya lanseringen till en början.
Om du är någorlunda intresserad av tv-serier och bor i Sverige, så har du troligtvis ganska bra koll på HBO Nordic sedan tidigare. Det är en nordisk streamingtjänst som i grunden har samtliga av HBO:s egna originalserier, men som även plockar in serier från andra populära amerikanska distributörer som FX, Showtime, Hulu, Cinemax och Starz (för att nämna några av de vanligaste).
 
Idag har en ny gigantisk spelare, HBO Max, givit sig in i streamingkriget i USA. Vilket för oss svenskar däremot kommer att innebära en relativt liten förändring, åtminstone nu till en början. Tjänsten kommer nämligen sannolikt inte att lanseras utanför Nordamerika, i alla fall inte än på länge. Man kommer däremot att börja släppa HBO Max Originals, alltså serier som är skapade specifikt för den nya streamingtjänsten - som kommer att börja leta sig över till oss här i Sverige, på ett eller annat sätt, från och med idag.
 

Det är nu det börjar bli lite rörigt...

 
 
Samtidigt kommer "gamla vanliga" HBO fortfarande att finnas kvar i USA... och deras serier kommer att fortsätta att dyka upp som vanligt på HBO Nordic. Det är alltså här det blir en aning rörigt. Den nya HBO Max-serien "Love Life" (ovan) med Anna Kendrick, kommer exempelvis att landa hos C More (med start 14 juni) och alltså inte hos HBO Nordic... som däremot kommer att visa den andra säsongen av "Doom Patrol" som numera är ett HBO Max Original.
 
Det återstår med andra ord att se vilka svenska distributörer som lägger vantarna på de kommande HBO Max Original-serierna "The Flight Attendant", "Raised by Wolves", "Green Lantern", "Strange Adventures", "Americanah", "Crime Farm", "Dune: The Sisterhood", "Duster", "Justice League Dark", "Overlook", "Station Eleven", "Tokyo Vice" och "Friends Reunion Special". Som är några av de mest heta titlarna på den långa listan av serier och filmer som är på gång till HBO Max.
 
Troligtvis lär de flesta av de större serierna ändå landa hos HBO Nordic, men det kommer vi givetvis att rapportera mer om här på MovieZine - när deras premiärer närmar sig vartefter.
 
Vid sidan av alla dessa nya originalserier satsar HBO Max även på att plocka in samtliga avsnitt av serier som "Vänner", "The Big Bang Theory" och "Fresh Prince i Bel Air" samt alla "Harry Potter"-filmer, alla "Sagan om Ringen"-filmer och så vidare. Den här typen av filmer och serier har däremot ofta andra distributionsavtal med svenska distributörer och kommer därför inte röra oss svenskar nämnvärt. 
 

För den som vill nörda ner sig lite extra...

 
 
Vad har allt snack om WarnerMedia och AT&T att göra med HBO Max?
 
För om du har hängt med i rapporteringen tidigare, så är det namn som har dykt upp väldigt frekvent. På hemmaplan (i USA) har betal-tv-kanalen HBO och streamingtjänsten HBO Now symboliserat kvalitets-tv sedan i slutet av 90-talet, när man gick från att visa boxningsmatcher och gamla filmer till att satsa på originalserierna "OZ", "The Wire", "The Sopronos" och "Six Feet Under". Det är alltså dessa och de efterföljande HBO Original-serierna som utgör grunden för HBO Nordic här i Sverige.
 
HBO ägs av gigantiska WarnerMedia Entertainment (som i sin tur ägs av Time Warner), som även äger massor av andra kanaler och produktionsbolag som The CW, CNN, Cartoon Network, Adult Swim, TNT, TBS, Warner Bros., New Line Cinema och DC Comics. För att nämna några. 
 
I slutet av 2016 bestämde sig den amerikanska mobiloperatören AT&T för att lägga ett bud på Time Warner, med en prislapp på 108,7 miljarder dollar. När dealen väl blev godkänd började AT&T att arbeta på en stor streamingtjänst som skulle samla hela WarnerMedias utbud i en och samma tjänst - och resultatet av detta har nu blivit HBO Max.
 
 
Här i Sverige har HBO Nordic med andra ord redan varit ett slags hopkok av serier från olika kanaler, vilket det kommer att fortsätta att vara. Där HBO Max sannolikt bara kommer att bli ännu en i raden av distributörer som man kommer att köpa in spännande titlar ifrån. 
 

Läs också: HBO Max satsar på egna originalfilmer

 
Vilka HBO Max Original-produktioner är du mest sugen på att få hit till Sverige? Kommentera gärna nedan!
| 27 maj 2020 22:20 |