Film

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

19 juli 2016 | 10:00

Harry Potters osynlighetsmantel är ett steg närmare att bli verklighet

Fick du aldrig ditt brev från Hogwarts på 11-årsdagen? Lugn bara, tack vare dessa forskares nya framsteg inom nanotekniken kan osynlighetsmanteln vara här under vår livstid.
Det finns många eftertraktade föremål i popkulturen som vi fans tålmodigt väntar på ska bli verklighet en dag: tidsmaskiner, hoverboards, teleporti och röntgen-syn, med mera. Men vetenskapen verkar i alla fall ha tagit ett betydligt steg närmare att ge oss osynlighetsmanteln från "Harry Potter". Vid ett av de finare universiteten i Storbritannien har man nämligen uppfunnit en kappa som genom en optisk illusion trollar bort personen som bär den.

Enligt International Business Times har forskare vid Queen Mary's University of London's School of Electronic Engineering and Computer Science samarbetat med experter inom branschen för att ta fram en kappa som får rundade former att se platta ut: och därmed uppnå en illusion av det inte är någonting där över huvud taget. Så hur skulle det kunna gå till? Tydligen så har man använt sig av "graded refractive index nanocomposite materials", som i sin tur förändrar tygets "electromagnetic signature", vilket får böjda ytor att se platta ut.

630332cf382613bdc2f0903a5deb42bf mybodysgone

Dessa tekniska termer går över huvudet på de flesta av oss, men om ditt namn är Dr. Emmett Brown eller Turtles-Donatello kanske du har hört om den här nanotekniken i tidigare sammanhang och är föga imponerad. Forsknings-teamets Professor Yang Hao skryter dock med att vad som gör just deras uppfinning lite coolare än alla andras är att deras material "funkar på fler frekvenser".

Nåväl, nog med det tekniska: när får vi leka Harry Potter och smyga runt på skolan osynliga om natten? Osynlighetsmanteln har förstås en bit kvar innan den kan bli tillgänglig för gemene man, men dessa tekniska framsteg vittnar om att våra populärkulturella drömmar kan gå i uppfyllelse under vår livstid och hur coolt är inte det? Det trodde åtminstone inte jag att jag någonsin skulle få chansen att uppleva - åtminstone inte efter den traumatiska 11-årsdagen då brevet från Hogwarts aldrig kom. Vi har alla upplevt den.

Vad skulle du hitta på om du hade en osynlighetsmantel? Hur skulle samhället förändras?
| 19 juli 2016 10:00 |