Film

Skribent

MovieZine

26 oktober 2022 | 09:00

"Harry Potter"-stjärnan Ralph Fiennes försvarar J.K. Rowling

"De verbala påhoppen mot henne är äckliga och fruktansvärda", säger skådespelaren bakom Voldemort.
Den kontroversiella författaren J.K Rowling har en vän - i Voldemort.
 
Ralph Fiennes, skådepelaren bakom storskurken i filmerna om Harry Potter, tar Rowling till sitt försvar efter senaste årens omskrivna åsikter om transpersoner. I en intervju med New York Times (via THR) kallar han attackerna mot författaren för "äckliga" och "fruktansvärda".
 
- Jag kan förstå synpunkten att man kan bli arg på vad hon säger om kvinnor. Men hon är inte någon obscen, extremhöger fascist. Det är bara en kvinna som säger "jag är en kvinna, jag känner mig som en kvinna och vill kunna säga att jag är en kvinna". Och jag kan förstå det, fast jag själv inte är en kvinna.
 
 
Fiennes fortsätter med att hylla Potter-böckerna:
 
- J.K. Rowling har skrivit dessa fantastiska böcker som ger barn kraft, de hjälper unga att hitta sig själva som människor. De handlar om hur man blir en bättre, starkare och moraliskt driven person.
 
Det började storma kring Rowling sommaren 2020, när författaren offentligt hånade en artikel om "folk som menstruerar" på Twitter. Hon har sedan dess skrivit fler saker som en del tolkat som "transfobiska". Andra skådespelare från Harry Potter-filmerna, som Daniel Radcliffe, Emma Watson och Eddie Redmayne, har kritiserat hennes uttalanden.
 
| 26 oktober 2022 09:00 |