Film

Skribent

Sofie Eliasson

15 juli 2016 | 21:00

"Harry Potter"-spinoffs vi inte vill vara utan

För fyra år sedan kom den avslutande delen av "Harry Potter"-filmerna och markerade slutet på en era. I höst kommer den första filmen från samma magiska värld, denna gång i ett magiskt 20-talets New York. Ändå kan vi inte låta bli att längta efter mer.
Harry Potter är tillbaka. Inte igen, suckar vissa. Äntligen, enligt andra. Efter att fenomenet varit en del av våra liv under så många år tog det plötsligt slut. De senaste åren har varit en enträgen strävan efter något att älska lika mycket. Men nu behöver vi inte längre oroa oss, en trilogi om trollkarlen Newt Scamander är planerad och den första filmen - "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" - har premiär i november. I sommar kommer dessutom en pjäs om Harrys ene son att spelas i London. Låt oss drömma om fler framtida spin-offs.

Tom Marvolo Riddle
Voldemort är en intressant skurk. I Harrys värld är ondska rätt svart på vitt, men det gör ändå inte Tom till en platt karaktär, tvärtom. Voldemorts ondska är komplex och fascinerande. Trots allt fruktansvärt han gör skapas en slags hatkärlek. Vi får se bitar av honom genom dagboken, Dumbledores minnen och Snigelhorns tillbakablickar. Det är en ensam och manipulativ ungdom som porträtteras och som väcker nyfikenhet. Hade han några vänner? Var spenderade han sina somrar? Hur var han som person, innan han blev Lord Voldemort? Det måste finnas mycket kvar att säga om honom, även om hans dagar nu är över.

Grundarna av Hogwarts
Godric Gryffindor, Rowena Rawenclaw, Helga Hufflepuff och Salazar Slytherin. Namnen är på gränsen till fåniga, men de för tanken till legender. Historien om hur Hogwarts grundades har visserligen berättas inom "Harry Potter"-serien men det måste finnas mycket vi inte vet. Framför allt Rowena och Salazar känns som ett par väldigt intressanta karaktärer med mycket potential. En film om hur Hogwarts grundades, såklart, men framför allt om deras relationer och magi under helt andra förhållanden.

Familjen Black
Familjen Black nämns ett antal gånger, framför allt i böckerna, men bara Sirius har en mer framträdande roll. Vi vet att han blev bortbränd från släktträdet, att Snigelhorn samlade på familjen och att Regulus Black var den som bytte ut Salazars halsband. Sedan är det inte mycket mer. De var en renblodig, högt uppsatt familj som föll med Voldemort, men vad var det som egentligen hände? Skrek modern lika mycket som tavlan gör? Var alla så onda som det verkar? Regulus vände sig trots allt mot Voldemort i slutändan, och betalade för det med sitt liv. En inblick i deras hem när familjen blomstrade, och konflikterna som måste ha funnits där - hade inte det varit något?

Marodörerna
James Potter, Remus Lupin, Sirius Black och Peter Pettigrew. Det här måste vara den mest efterlängtade. De tre vännerna som förvandlade sig till animagusar för att kunna lugna Lupin under fullmånen, som hade allt omöjligt ofog för sig och som skapade självaste marodörkartan. En film som också skulle kunna berätta mer om Snape, Lily och alla andra som befann sig på Hogwarts under den perioden. I ett gäng med så många hemligheter kan det inte bli annat än fängslande.

Dumbledore vs. Grindelwald


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Före Voldemort fanns en annan ond trollkarl: Grindelwald. Han och Albus Dumbledore började som vänner men efter att Grindelwald orsakat Albus systers död kunde vänskapen inte fortsätta och Grindelwald påbörjade en kamp för ett herravälde av trollkarlar. Hur såg deras förhållande ut? Hur tärde inte vinsten på Albus efter deras slutliga duell? En historisk djupdykning i Harry Potters värld där vi inte bara får följa allas våran Dumbledore, utan också ännu en magisk kamp mellan gott och ont.

Trolldomsministeriet och Mysterieavdelningen
I "Harry Potter och Fenixorden" beger sig Harry och hans vänner till Trolldomsministeriet för att rädda Sirius. För att hitta honom måste de ge sig in i Mysterieavdelningen, en väl dold del av byggnaden fylld till brädden med hemligheter. Ett perfekt ställe för en ny film. Vart kommer alla mystiska artefakter ifrån? Hur kan man göra sig värdig av en tidvändare? Vilka jobbar på avdelningen, och hur mycket vet deras familjer? Det finns tusen frågor. Filmerna skulle rentav kunna vara lite mörkare, vuxnare och kanske också flirta med skräckgenren.

19 år senare
Nog för att en pjäs om Harrys ene son har premiär i sommar, och för att manuset släpps i bokform, men visst vill vi ha en film också? Inte med samma handling såklart, men en fortsättning på originalfilmerna. Se hur Harry, Ron, Hermione, Luna, Neville, Draco och alla andra lever idag. Följa deras barn under deras uppväxt på Hogwarts, se Luna upptäcka mystiska varelser och Harry som auror. Många fina stunder på slottet föll undan i originalfilmerna som kunde få plats här i stället. Sedan vet vi heller inte alls hur slottet ser ut idag eller om magikerna har upptäckt mobiltelefonen? Det återstår att se (men är väl högst tveksamt).

För att sammanfatta: vi vill se mer ur Harry Potters värld. Personligen gärna med böcker som förlagor, men vid det här laget tas allt tacksamt emot så länge Rowling står för manuset. Sedan skulle säkert alltför många alternativa historier urlaka hela konceptet, men några stycken hade knappast skadat. Originalfilmerna kommer ändå alltid förbli desamma.

Vilka spinoff-filmer från Harry Potters värld skulle ni vilja se?
| 15 juli 2016 21:00 |