TRIVIA

Skribent

Thomas Linnaeus

5 september 2023 | 20:25

Legendariska “Harry Potter”-skådisen var missnöjd med filmerna: “Slöseri med pengar”

Visste du att skådespelaren John Hurt, som spelade trollstavsmakaren Ollivander i “Harry Potter”, var missnöjd över att filmerna var amerikanska produktioner?
Innan den brittiska skådespelaren John Hurt gick bort 2017 hann han medverka i en rad av stora produktioner. På meritlistan ser vi bland annat “Alien”, “Elefantmannen”, och “1984”. Men en filmserie Hurt medverkade i mot senare delen av karriären var just “Harry Potter”.
 
I samband med inspelningen av “Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 1”, fick skådisen frågan om hur det var att komma tillbaka till trollkarlsvärlden, i en intervju som Slashfilm dragit fram. Hurts svar är allt annat än positivt:
 
- Nej, “Harry Potter” är inte brittiska filmer. Vi gav dem till Warner Bros. Vi bara sitter och samlar in pengarna. Det gör mig alltid arg. Jag tror att stora delar av branschen försummas och vi har tappat förmågan till att göra billigare filmer.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
John Hurt som Ollivander, som tillverkade Harry Potters trollstav.
 
Hurt var bitter över hur brittisk filmindustri nedmonterats, och istället tagits över av de amerikanska filmbolagen:
 
- När Storbritannien hade en starkare filmindustri, hade vi utrymme för billigare filmer. Men de finns inte längre, varken här eller i USA. Att spela in mindre dyra filmer skulle vara underbar att göra då och då. Vi skulle kunna göra mycket film för det.
 
När det kommer till just “Harry Potter”, var även skådespelaren missnöjd över hur påkostade filmerna var:
 
- Det är absurt hur mycket pengar som spenderas på “Harry Potter”. Jag ser mig omkring och tänker att det är precis som Hollywood. I ena hörnet finns tre kostymer, som troligtvis aldrig kommer att användas. Det är ett slöseri med pengar och det gör mig galen.
 
Tycker du att amerikansk film tar för mycket plats på biograferna?
| 5 september 2023 20:25 |