Film

Skribent

MovieZine

5 april 2023 | 23:00

Så ser du Harry Potter-filmerna i rätt ordning

Har du koll på vilken ordning man bör se Harry Potter-filmerna i? Om inte, säg bara den magiska formeln så hjälper vi dig.
"You're a wizard, Harry!"
 
Tänk att den allra första filmen om den populära trollkarlen redan har mer än 20 år på nacken. Men än idag är det många film- och fantasy-älskare som håller den här filmserien varmt om hjärtat, medan nya generationer får förtrollas av Hogwarts-magin.
 
Så här i efterhand kan man se "Harry Potter" som ett sanslöst filmprojekt. Många filmskapare och studios drömmer om att få till en lyckad film baserad på en populär bok - vi fick åtta! Var och en av filmerna har sin egen unika ton och en fristående historia, samtidigt som de binds samman av klassiska teman om vänskap och kampen mot ondskan.
 
Och det hade inte funkat utan Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rpert Grint, den charmiga trion som lät oss se dem växa upp på bioduken.
 

Harry Potter-filmerna i kronologisk ordning

 
Vare sig det vankas påskhelg eller jullov kan man vara säker på att Harry Potter-filmerna kommer rulla på tv. Dessutom pratas det om en nypremiär på bio för hela sagan, när Warner Bros firar sitt 100-årsjubileum under 2023.
 
Men vi förstår om det kan vara förvirrande med alla dessa titlar, hemliga kammare hit och flammande bägare dit. Så här kommer den rätta, kronologiska ordningen att se Harry Potter-filmerna i:
 
1. Harry Potter och de vises sten (2001)
2. Harry Potter och hemligheternas kammare (2002)
3. Harry Potter och fången från Azkaban (2004)
4. Harry Potter och den flammande bägaren (2005)
5. Harry Potter och Fenixorden (2007)
6. Harry Potter och halvblodsprinsen (2009)
7. Harry Potter och dödsrelikerna: Del 1 (2010)
8. Harry Potter och dödsrelikerna: Del 2 (2011)
| 5 april 2023 23:00 |