Film

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

1 augusti 2016 | 07:00

Harry Potter är över efter "The Cursed Child", säger J.K Rowling

Ingenting varar för evigt. Men det finns en liten ljusglimt.
Den 31 juli 2016 markerar inte bara Harry Potters 36-årsdag, utan också slutet på hans berättelse. I helgen släpptes manuset till teaterföreställningen i två delar, som tar vid där vi lämnade Harry, Ron och Hermiones nya familjer på Perrong 9, 3/4 för nio år sedan. Trots att "The Cursed Child" öppnar upp för oändligt många fler berättelser, säger författaren J.K Rowling att det här är vår sista stund med Harry. 

Detta är vad Rowling sa till pressen i samband med premiären:

- Han går igenom en lång resa under dessa två pjäser och efter det, tja, tror jag att vi är klara. Det här handlar ju liksom om nästa generation. Jag är väldigt glad att se hur vackert berättelsen har iscensatts, men nej, Harry är avklarad nu.

Uttalandet lämnar det förstås osagt huruvida vi kan få se mer av den nya generationen, där Albus, James och Lily Potter och deras kusiner Rose och Hugo Granger-Weasley, samt Draco Malfoys son Scorpius, står i centrum. Det verkar onekligen som att Rowling verkligen ville skriva om barnen till Potter-trion och Malfoy, men genom en pjäs den här gången.

- Det gick utmärkt ihop med det material jag hade om den nya generationen och jag kunde verkligen se hur det skulle funka. Jag ville aldrig skriva en roman om dem, utan detta blir något alldeles speciellt för fansen.

Teateruppsättningen har fått lysande recensioner och biljetterna har såklart varit få förunnade i relation till efterfrågan. Men här kommer strålande nyheter för den som snopet inte har lyckats lägga vantarna på en sittplats än! Enligt RadioTimes släpps en ny bunt med 250 000 biljetter den 4 augusti för den som vill kasta sig på bokningssidan. Föreställningen kommer att gå till åtminstone december 2017. Dessutom förutspås "The Cursed Child" att bli 2016 års mest sålda bok.

Även om "The Cursed Child" inte är en "Harry Potter"-bok i dess klassiska mening, ger boken oss den där nostalgiska och heliga upplevelsen av att få köa vid midnatt, plocka upp ett exemplar fyllt med okända äventyr, glömma bort allt annat i världen i några timmar och sedan stirra apatiskt på sista-sidan, försjunken i att smälta allt en precis har tagit in medan tomrummet efter boken kryper sig på från alla håll. Den där näst intill religiösa upplevelsen som tar andan ur en, som vi har skämts bort med i tjugo år. Den upplevelsen som vi nu får uppleva för sista gången. Lyckligtvis hjälper den sista boken oss att hantera just det här med det förflutna och leva i nuet.
 
Vad har "Harry Potter" betytt för dig?
| 1 augusti 2016 07:00 |