Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 november 2022 | 15:40

Harrison Ford blir 40 år yngre i "Indiana Jones 5"

Öppningsscenen i den kommande Indy-filmen tar oss tillbaka till år 1944, med hjälp av ny föryngringsteknik från ILM.
När den 80-årige Harrison Ford spelar äventyraren Indiana Jones för femte gången, blir det också hans sista. Vi vet redan att filmen inte kommer undvika frågan om hjältens ålder - men biopubliken ska också få möta Indy i hans bästa år.
 
Tidningen Empire berättar att "Indiana Jones 5" inleds med en pampig actionscen som utspelar sig år 1944, bara några år efter händelserna i "Indiana Jones och det sista korståget" (1989). Här kommer vi att kastas in i en jakt där Indy ska försöka fly från ett slott som övertagits av nazister.
 
- Jag ville dyka in i en riktig gammeldags George Lucas- och Steven Spielberg-matiné och ge publiken en adrenalinkick, berättar regissören James Mangold.
 
 
Föryngringsteknik har använts för att skala av några årtionden från Harrison Fords ansikte. Förhoppningsvis ser det bättre ut än vad vi sett i filmer som "The Irishman"- bland annat har ILM utvecklat en helt ny teknologi för att sömlöst smälta ihop arkivmaterial från gamla filmer med nyinspelade scener. Man har även dammat av gamla kostymer som användes på filmerna från 1980-talet.
 
- Jag hoppas att folk ska tänka: "Herregud, de har just hittat gammalt material, det här är något som spelades in för 40 år sen", säger filmens producent Kathleen Kennedy.
 
 
Efter de inledande 40-talsscenerna tar handlingen ett stort kliv framåt, till år 1969. Där utspelar sig större delen av filmen med rymdkapplöpningen i bakgrunden, och det visar sig att nazister fortfarande är en pina för Indiana Jones. Fler detaljer om filmen släpptes häromdagen ihop med en första bild på Mads Mikkelsen.
 
Dansken spelar skurken Voller, en före detta nazist som blivit NASA-ingenjör och vill rätta några gamla misstag. Här ser vi också hans hantlangare Klaber, spelad av Boyd Holbrook, i en actionpackad scen som utspelar sig under en parad för att fira Apollo 11-astronauterna i New York.
 
 
"Indiana Jones 5" får biopremiär sommaren 2023.
| 21 november 2022 15:40 |