VENEDIG 2023

Skribent

MovieZine

4 september 2023 | 10:00

Venedig 2023: Filmprovokatören tillbaka med infraröd action på crack

Harmony Korine tävlade i Venedig med ”Spring Breakers” 2012. Nu är han tillbaka på filmfestivalen och delar upp publiken i två läger.
1995 blev den 19-åriga skateboardkillen Harmony Korine upptäckt av fotografen och regissören Larry Clark. Efter deras möte blev han ombedd att skriva ett manus, som resulterade i den kontroversiella filmen ”Kids” (1995). Två år senare, blott 23 år gammal regisserade han sin första film ”Gummo” (1997), vilket blev startskottet på hans karriär.
 
Sedan dess har han gjort ett flertal omtalade filmer som ”Spring Breakers” (2012) och ”Beach Bum” (2019), och är nu tillbaka i Venedig med sitt senaste verk ”Aggro Dr1ft”. Filmen som handlar om en plågad mördare, spelad av artisten Travis Scott, har beskrivits som ett sensuellt experiment, filmad helt och hållet med infraröd lins.
 
Till presskonferensen kom regissören iklädd en mask inspirerad av filmen och med en cigarr i handen. Med sig hade han konstnären Joao Rosa och Eric Kohn, nya chefen för filmstrategi och utveckling på Korines multimediaföretag EDGLRD. Alla bar liknande masker.
 
- Vi bär maskerna för att de är bekväma, skämtade Korine. De ger oss hårbottenmassage.
 
Sedan berättade han vad det faktiskt var han hade på sig:
 
- Vi försöker utveckla en ny teknik som kallas för Dream box (drömlådan). Lådan ska genom AI ge dig möjlighet att genom tankar frammana bilder, utan några fler uppmaningar. Så det här är en sorts en drömillustratör.
 
Han berättade även om hur han börjat tröttna på dagens linjära filmer och att något nytt borde hända.
 
- Jag började fundera på det och fastnade för känslan av att vara i ett tv-spel. Estetiken i tv-spel idag hör verkligen till en av de mest spännande. Så vi försökte ha kul och experimenterade mycket med film som medie. Vi vill verkligen skapa något som vi inte har sett förut”
 
 
Efter de första publika visningarna under filmfestivalen verkar det som att kritikerna är kluvna till filmen. Ett 50-tal personer lämnade första pressvisningen av filmen, medan den, enligt Variety, fick 10 minuters stående ovationer efter galapremiären. En film som helt klart delar åskådarna i två läger.
 

"Han måste ha knarkat ordentligt för att komma på det här"

 
Även på Twitter har det haglat både brutala sågningar, liksom extatiska hyllningar. Nedan ett axplock:
 
”Harmony Korine återvänder till Venedig med den otroliga #AggroDr1ft, både ett trolskt epos och en messiansk elegi kring en mördare, filmad helt i hypnotiskt regnbågsinfrarött med övermättad musik. Lika galen och melankolisk som Spring Breakers” - QuentinGrosset
 
”The Predator skulle ha älskat denna. Men helt seriöst, Korine måste ha knarkat ordentligt för att komma på den här filmen” - PunchyCritic
 
”Galet, sensuellt och actionfyllt! Det är djärvt, experimentellt och rent ut sagt ondskefullt. Travis Scott gör en farligt bra prestation som tar dig ut till Astroworld. Det här är inte bara ännu en actionfilm, det är den bästa Harmony Korine-filmen någonsin!” - TheAtomReview
 
”Jag var antingen uttråkad eller irriterad nästan varje minut av "Aggro Dr1ft". Tack och lov fanns det bara 80 av dem. Men inte en enda av detta AI-böjda mardrömsexperiment känns ouppriktigt.” - Indiewire
 
”Den här filmen suger, det är en av de dummaste filmerna som någonsin gjorts” - Firstshowing.net
 
”Aggro Dr1ft” är en av de sämsta filmerna som jag sett. Ungefär 50 människor lämnade visningen och när filmen väl var slut, var det inga applåder förrän någon ropade ut ”Woho, det är äntligen över!”. Den har inga positiva kvaliteter överhuvudtaget, men den globala militären skulle kunna använda den som ett tortyrredskap” - BiteSizeBreak
 
När och om ”Aggro Dr1ft” når svenska biograferna återstår att se, än så länge har den inte fått någon svensk distribution.
 
Jonna Vanhatalo
Erik Dalström
| 4 september 2023 10:00 |