Film

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

4 augusti 2016 | 15:00

Har "The Cursed Child" en stor lucka i logiken?

Det verkar nästan så, men kanske kan den här teorin rädda situationen. Maximal spoiler-varning om du inte har läst boken!
Handen upp, den som har ställt sig frågan varför Harrys ärr började göra ont igen först nu och inte kontinuerligt sedan samma dag som Delphi föddes (det vill säga någon gång mellan "Fenixordern" och "Dödsrelikerna")? Voldemorts dotter har ju funnits i världen och tränat sin onda magi sedan dess, så varför börjar Harrys ärr att värka först 20 år senare? Jag vill gärna tro att Rowling inte har missat ett stort plot hole, så detta är den möjliga förklaring jag har kommit fram till - men håll i er, den innefattar en del tidsresande:

För att Harry ska kunna känna av Delphis närvaro först i "The Cursed Child", måste hon nästan ha dykt upp i nutiden när Harry börjar få mardrömmar och värk igen, men inte varit närvarande i det förflutna, eftersom det borde ha triggat ärret. Hon måste alltså komma ifrån framtiden. Men Voldemorts dotter kan inte ha blivit till i framtiden, eftersom Voldemort dog i slutet av "Dödsrelikerna".

Därför lyder min teori att Voldemort och Bellatrix av någon anledning befann sig i framtiden när Delphi blev till. Men Bellatrix och Voldemort kunde naturligtvis inte vara i framtiden någon längre stund, eftersom folk skulle märka att de saknades på plats i Potter-kriget. De beslöt att lämna Delphi i framtiden medan de åkte tillbaka till 90-talet för att ta över världen och säkra en "bättre framtid" (en där Voldemort har tagit över välden) med övertygelsen om att de ses igen. De låter framtida Rowles-familjen uppfostra henne, eftersom de själva var döda i den framtid där Potter vinner kriget.Delphi får tag på en tidvändare i den framtid hon har vuxit upp i och åker tillbaka till "The Cursed Child"-tiden. Men varför skulle hon behöva leta upp Albus för att få tag i en tidvändare om hon redan har en? Jo, för att hon fortfarande behöver honom för att uppfylla profetian: "when spares are spared, when time is turned, when unseen children murder their fathers: Then will the Dark Lord return". Vi vet att hon till en början resonerar att hon behöver Albus för att döda baby-Harry 1981 (även om hon senare lär sig av Scorpius att man kan förändra profetior). Hon kunde såklart bara ha slängt sig rakt in i tidsfifflandet med Albus och Scorpius så fort hon landat i "The Cursed Child"-tiden, men hon ville få tag i Ministeriets tidvändare för att förhindra att Harry och resten kunde stoppa hennes plan.

Med tanke på hur många alternativa händelseförlopp och tidslinjer "The Cursed Child" introducerar är detta knappast en enkel hjärngymnastik, men mellan oss nördar: är inte detta en vattentät teori som Rowling skulle kunna använda för att rädda sig själv ur vad som verkar vara ett stort hål i berättelsens logik?


Kom igen, du har läst "The Cursed Child": verkar den här teorin rimlig? Ge dig in i analysen!
| 4 augusti 2016 15:00 |