Film

Skribent

Andreas Samuelson

5 april 2020 | 12:00

12 svenska filmstjärnor och deras nya Hollywood-projekt i år

Våra blågula skådespelare har infiltrerat Hollywood mer än någonsin. Här är produktionerna du ser du våra stoltheter i år.
Legenderna Greta Garbo och Ingrid Bergman har banat en lång väg för svenska skådespelare i Hollywood. Idag har vi både veteraner som etablerat sig och yngre stjärnskott som klättrar karriärstegen. Det de har gemensamt är att de håller sig sysselsatta med roller i såväl film som tv. Här är exempel på var du kan se de svenska stjärnorna i år.
 
 

David Dencik i "No Time to Die"

 
Den hyllade aktören ansluter sig till skaran av svenskar som möter 007 när han dyker upp i kommande Bond-rullen ”No Time to Die”. I vad som sägs vara Daniel Craigs sista film som agenten spelar Dencik forskaren Valdo Obruchev vars försvinnande Bond undersöker. Biopremiär i november.
 
 

Rebecca Ferguson & Stellan Skarsgård i "Dune"

 
Båda stjärnorna medverkar i Denis Villeneuves stjärnspäckade nyversion av Frank Herberts science fiction-roman "Dune", tidigare filmad främst av David Lynch 1984. Ferguson har den kvinnliga huvudrollen som konkubinen Lady Jessica medan Skarsgård tar sig an den mäktige skurken Baron Harkonnen. Premiär i vinter.
 
 

Joel Kinnaman & Noomi Rapace i "The Secrets We Keep"

 
I indie-thrillern ”The Secrets We Keep” spelar Rapace en kvinna som överlevt förintelsen under andra världskriget och försöker återbygga sitt liv med sin man. Men när de träffar en bekant man (Kinnaman) misstänker de att han kan vara soldaten som torterade dem i koncentrationsläger. Planerad premiär i höst.
 
 

Dolph Lundgren i "Castle Falls"

 
Muskelberget har regisserat actionthrillern ”Castle Falls” där han även medverkar som ledaren för ett kriminellt gäng som försöker stjäla pengar från en byggnad. Dolph gör även rösten som Svengeance, en av medlemmarna i skurkgruppen som Gru försöker ansluta sig till i “Minioner: Berättelsen om Gru” (släpps 2021).
 
 

Lena Olin i tv-serien "Hunters"

 
Den Oscarsnominerade skådespelerskan har synts i färre filmer med åren men har en ordentlig skurkroll i Amazon Primes TV-serie ”Hunters” (ute nu). Hon spelar en överste som försöker återskapa fjärde riket i 1970-talets New York där nazistjägare, ledda av Al Pacino, kämpar för att undvika att historien upprepar sig.
 
 

Mikael Persbrandt i "Sex Education"

 
Ex-Gunvald Larsson fortsätter sin biroll som Jakob Nyman i den populära Netflix-serien ”Sex Education”. Nyman är en hantverkare och änkeman som gör ett jobb hos sexterapeuten Jean (Gillian Anderson) och så småningom utvecklar en relation med henne. Säsong 2 finns nu att streama.
 
 

Alexander Skarsgård i "Godzilla vs Kong"

 
”True Blood”-hunken har huvudrollen i emotsedda monsterspektaklet ”Godzilla vs Kong” med biopremiär i november. I Adam Wingards konfrontion mellan de två populära filmjättarna så spelar Skarsgård en geolog som enligt egen utsago är en ofrivillig hjälte som kastas in i en farlig situation. I veckan släpps också krigsdramat "The Kill Team" på video-on-demand.
 
 

Bill Skarsgård i "The Devil all the Time"

 
Lillebror Bill är inte mycket sämre när han ansluter sig till en stjärnspäckad ensemble i psykologiska thrillern ”Devil All the Time”. Filmen utspelas mellan andra världskriget och Vietnam, och följer diverse människor – inklusive Tom Holland, Robert Pattinson och Mia Wasikowska - som plågas av efterföljderna.
 
 

Peter Stormare som excentrisk miljardär

 
I brittiska komedin ”The Obscure Life of the Grand Duke of Corsica” spelar Stormare titelrollen, en excentrisk miljardär. Han anlitar en ansedd arktitekt (Timothy Spall) för ett projekt i Malta där snart en epidemi av malaria bryter ut.
 
 

Alicia Vikander i "Green Knight"

 
Oscarvinnaren spelar en av huvudrollerna mot Dev Patel och Joel Edgerton i fantasyäventyret ”Green Knight”, en nytolkning av den medeltida historien om Sir Gawain (Patel) och legendariske Gröne Riddaren. Vikander spelar Lady Bartilak som spår vår hjältes framtid.
 
Vilka svenskar vill du se mer av i Hollywood?
| 5 april 2020 12:00 |