Film

Skribent

MovieZine

21 december 2015 | 20:45

Här kan du se Quentin Tarantinos "The Hateful Eight" i 70mm

Smygpremiär redan 1 januari!
Filmälskare - det är dags att skruva upp peppen inför ”The Hateful Eight” på allvar! Nu kan vi äntligen berätta att Quentin Tarantinos western-epos kommer visas i 70mm även i Sverige. 

Det är närmare bestämt biograf Rigoletto i Stockholm som kör den förlängda specialversionen så som Tarantino själv vill att film ska upplevas. Inte nog med det, här ska ”The Hateful Eight” visas redan från den 1 januari! Ordinarie biopremiär runt om i landet är 13 januari.

"The Hateful Eight" är 3 timmar och 5 minuter lång i 70mm. Filmen körs som roadshow (helaftonföreställning) med ouvertyrmusik, pausmusik, paus och intromusik efter pausen.


Distributören Scanbox skriver i sitt pressmeddelande:

70mm-versionen av ”The Hateful Eight” är filmad i så kallat Ultra Panavision 70-format, och den versionen är ungefär 6 minuter längre än den digitala versionen. Det är bara ett fåtal biografer i världen som har möjligheten att visa filmer i Ultra Panavision 70, och Rigoletto är den enda biografen i Sverige. För att kunna visa ”The Hateful Eight” i 70mm, så har SF varit tvungna att bygga om hela projektorn på Rigoletto, och specialbeställa projektorlinser från USA.

Quentin Tarantino, som är känd som ett passionerat fan av analog film, vill med ”The Hateful Eight” återuppliva den gamla tidens bioupplevelse - de så kallade ”roadshow-visningarna”, som startade i slutet av 1950-talet i USA och växte sig allt större under 1960-talet. Under dessa visningar gjorde man allt för att skapa en unik helhetsupplevelse, med tryckta program, ouvertyr och paus. Dessutom visades en förlängd version av filmen, som ofta var runt tio minuter längre än den vanliga.

”The Hateful Eight” är den elfte filmen i filmhistorien som filmas i Ultra Panavision 70, och man har inte spelat in en film i det formatet sedan 1966. Den kanske mest kända är William Wylers klassiker ”Ben Hur” från 1959. För att skapa sitt westernepos har Tarantino tagit den legendariske filmfotografen Robert Richardson till hjälp. De har tidigare arbetat tillsammans på bland annat ”Inglorious Basterds” och ”Django Unchained”.

”The Hateful Eight” har kallats en ”hämndwestern” och handlar om en grupp prisjägare, som strax efter amerikanska inbördeskriget tvingas söka skydd i en raststuga, för att komma undan en våldsam snöstorm. Men alla blir snart inblandade i ett dramatiskt, och minst sagt livsfarligt, spel, där ingen vet vem som går att lita på. I rollistan ser vi flera av hans absoluta favoritskådespelare, som bland annat Samuel L Jackson, Kurt Russell, Tim Roth, Jennifer Jason Leigh och Michael Madsen.
| 21 december 2015 20:45 |