Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 november 2017 | 09:45

Har James Cameron ångrat sig om "Avatar"-uppföljarna?

Det är inte alls säkert att vi får se del 4 och 5.
James Camerons sci-fi-mastodont "Avatar" (2009) blev tidernas största kassako på bio. En tvåa var given, men Cameron förvånade många med sina ambitiösa planer på att filma hela fyra uppföljare samtidigt. Nu låter regissören inte lika säker på om det var en bra idé.

I en ny intervju klargör han att "bara" två filmer är under inspelning:

- Så här är det, om "Avatar 2" och 3 inte drar in tillräckligt med pengar, kommer det inte bli någon 4:a och 5:a, säger regissören till Vanity Fair.

Han lovar dock att publiken slipper frustrerande cliffhangers.

- De är alla avslutade berättelser. En större historia sträcker sig över alla fem filmerna, men de är fristående till skillnad från till exempel "Sagan om Ringen"-trilogin där man var tvungen att komma tillbaka nästa år. Även om det funkade bra för dem.
 
Alla fyra manus är skrivna, och ambitionen är fortfarande att producera fyra uppföljare. Tidigare i år berättade Cameron att de fyra filmerna skulle spelas in samtidigt som en enda stor produktion.

- På måndag kan jag spela in en scen från film 4, och på tisdag en scen från film 1. Vi jobbar oss igenom en åtta timmars berättelse, sade han i en intervju.

Fyra storfilmer på en gång var alltid en rejäl chansning, och det verkar som att James Cameron har kommit på bättre tankar. Just nu pågår inspelningen av "Avatar 2" och "Avatar 3" med bland andra Kate Winslet i en stor roll.
 
Cameron behöver knappast vara orolig för att "Avatar 2" ska floppa, intresset är enormt när tidernas mest framgångsrika film får sin uppföljare. Den är planerad för biopremiär i december 2020.
 
| 28 november 2017 09:45 |