Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 juni 2022 | 06:00

Här är svenskarnas 5 mest efterlängtade biofilmer i juni

Pixar är tillbaka! Dinosaurierna är lösa! Elvis Presley lever!
Semesterskräck, rock'n'roll-röj och dinosauriedille är vad som väntar oss på bio den kommande månaden. Har du återhämtat dig från Marvels senaste multiversumäventyr och hunnit landa efter Tompas högtflygande action? Snart är det dags att spänna fast säkerhetsbältet på nytt när biosommaren kickar igång på allvar!
 
MovieZines Facebook-följare har röstat fram de mest efterlängtade biofilmerna i juni.
 

5. Men (biopremiär 3 juni)

 
Kalla kårar garanteras när Alex Garland (”Ex Machina”) skickar iväg makalösa Jessie Buckley (”Wild Rose”) på semester i en ödslig stuga. Det blir allt annat än en lugn och rofylld vistelse. Snart knackar mardrömmarna på… Någon eller något verkar förfölja henne och frågan är vad som är på riktigt, och vad som sker i hennes huvud?
 
Den psykologiska thrillern ”Men” utforskar känsliga teman som trauman och kvinnors utsatthet med en rejäl dos otrygg stämning - och några av de mest chockerande scener du kommer se på bioduken i år. Varning, den här är inget för känsliga tittare!
 
 

4. The Black Phone (biopremiär 22 juni)

 
”Doctor Strange”-regissören Scott Derrickson fick inte regissera uppföljaren på grund av käbbel med Marvel. Istället återgår han till sina skräckrötter med ”The Black Phone”, en filmatisering av en Joe Hill-novell (Stephen Kings son som gått i farsans fotspår).
 
Här möter vi en otäck Ethan Hawke som kidnappar barn, och en ung pojke som på ett övernaturligt vis kan kommunicera med hans tidigare offer. Inlåst utan någon chans att ta sig ut får 13-årige Finney mystiska samtal på en telefon som inte borde fungera. Unge skådespelaren Mason Thames känns igen från tv-serien "For all Mankind".
 
 

3. Elvis (biopremiär 29 juni)

 
Musik-biopics är en het trend just nu efter framgångarna för ”Rocketman” om Elton John och ”Bohemian Rhapsody” om Freddie Mercury. Turen har kommit till Elvis Presley, Kungen av rock and roll, vars korta liv och otroliga karriär skildras i ett ösigt och energiskt format. Filmen följer hans väg från drömmande tonåring till att bli en symbol för amerikansk popkultur under en turbulent tid i USA.
 
Austin Butler fångar superstjärnans scennärvaro och karisma, medan Tom Hanks spelar hans manager, överste Tom Parker. För regin står Baz Luhrmann, känd för visuellt storslagna draman som ”Moulin Rouge” och ”Den store Gatsby”.
 
 

2. Lightyear (biopremiär 15 juni)

 
Under pandemin fick flera Pixarfilmer gå raka vägen till streaming. Varken "Själen", "Luca" eller "Röd" gick upp på vita duken. Sommarens ”Lightyear” blir studions första biofilm på över två år, helt klart ett efterlängtat event för många fans.
 
Filmen är en spinoff på ”Toy Story” och fokuserar på Buzz Lightyear, filmhjälten bakom leksaksfiguren. Förhandsrapporter hyllar filmen som ett storslaget sci-fi-äventyr i Star Wars-anda, med starkt emotionella scener som påminner om inledningen i "Upp". Lovande! Chris Evans, allas vår Captain America, lånar ut sin röst till huvudpersonen.
 
 

1. Jurassic World Dominion (biopremiär 9 juni)

 
Sommarens STÖRSTA biofilm är utan tvekan ”Jurassic World Dominion”. Den sjätte delen i den populära filmserien avslutar sin trilogi och knyter an till den förra, med flera ikoniska karaktärer som återvänder. Sam Neill, Laura Dern och Jeff Goldblum ansluter sig till Bryce Dallas Howard och Chris Pratt för ett filmiskt äventyr som sträcker sig över generationsgränser.
 
Förvänta dig nostalgiska känslor, mycket spänning och vassa monstertänder när dinosaurierna får härja fritt ute i världen. Colin Trevorrow (”Jurassic World”) sitter åter i registolen på vad som lär bli en av årets hetaste filmhändelser. Föregångaren "Jurassic World: Fallen Kingdom" var lite av en besvikelse - vi håller tummarna för att denna lever upp till fansens högt ställda förväntningar.
 
Kolla in prologen innan du ser filmen:
 
 
Vilken av juni-filmerna ser du mest fram emot? Kommentera nedan.
| 1 juni 2022 06:00 |