Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 juni 2022 | 20:30

Här är påskäggen du kan ha missat i "Spiderhead"

Fångade du "Top Gun"-detaljerna i Joseph Kosinskis nya Netflix-thriller?
Med sci-fi-thrillern "Spiderhead" ute på Netflix har vi fått två underhållande Joseph Kosinski-rullar inom loppet av en månad.
 
Regissören som gör succé på bio med "Top Gun: Maverick" är även Netflix-aktuell med en lite mindre produktion, som dock inte saknar stora namn i rollistan.
 
Chris Hemsworth spelar en mystisk chef på Spiderhead, ett futuristiskt fängelse där fångar skäms bort som på hotell, mot att de ställer upp på drogexperiment. Miles Teller spelar en av fångarna, som plågas av en tragedi i det förflutna, och börjar nysta i Spiderheads hemligheter.
 
Teller syns förstås i både "Top Gun: Maverick" och i "Spiderhead", och regissören passade på att placera ett par påskägg i sin senaste film. Bland annat yttrar hans karaktär repliken "ice cold", som känns igen från originalet "Top Gun". Det kan vi tacka manusförfattarna Paul Wernick och Rhett Reese för.
 
En annan detalj att hålla utkik efter är en modell av Roosters F18-plan som syns i bakgrunden i Jeffs rum.
 
 
I en featurette som Netflix släppt på Youtube går regissören Joseph Kosinski igenom andra väl valda detaljer som man kanske inte tänker på i första taget. Hemsworts Hugo Boss-kostymer och glasögon är exempelvis genomtänkta för att spegla vem karaktären Abnesti är.
 
Det är heller ingen slump att färgen gult är så framträdande i scenografin:
 
- Det är en viktig färg som visar på Abnestis avsikt att få faciliteten att verka vänligare och lyckligare än vad den är. Vi la ner mycket tid på att hitta den rätta färgen. Det ger byggnaden en distinkt känsla.
 
 
Filmen bygger på George Saunders novell "Escape from Spiderhead". I en scen ur filmen syns en av karaktärerna läsa just ur Saunders novellsamling "Tionde december", där berättelsen ingår. Författaren själv har också hjälpt till att skriva filmens avslutande voice-over.
| 28 juni 2022 20:30 |