Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 oktober 2023 | 10:05

Han var den förste svarte actionhjälten: Richard Roundtree har dött

Stjärnan från "Shaft"-filmerna blev 81 år gammal.
Den amerikanske skådespelaren Richard Roundtree har dött. Hans manager säger till AP News att Roundtree led av bukspottkörtelcancer. Han blev 81 år gammal.
 
Roundtree blev framför allt känd för sin roll som den hårde privatdetektiven i "Mitt namn är Shaft" (1971) och flera uppföljare. Filmerna hör till de mest kända i blaxploitation-genren som blev stor under 1970-talet. Själv kom han att kallas för den förste svarte actionhjälten.
 
- Richards arbete och karriär blev en vändpunkt för afroamerikanska huvudroller. Hans avtryck på filmindustrin var enormt, säger stjärnans manager Patrick McMinn.
 
 
Han fick återvända i gästroller i 2000 års reboot "Shaft" med Samuel L. Jackson, och igen i 2019 års "Shaft" med Jessie T. Usher. Karriären som varade i över 50 år rymmer också filmer och serier som "Maniac Cop", "Rötter", "Djungel-George", "Speed Racer" och David Finchers "Seven".
 
En av Richards sista roller blev den ännu osläppta kortfilmen "Swedish Erotica (a comedy") där han spelar mot svenska Annica Liljeblad ("The Square", "En dag och en halv").
 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Samuel L Jackson (@samuelljackson)

 
"Han var prototypen. Den bäste! Shaft är och kommer alltid vara hans skapelse! Hans bortgång lämnar ett djupt hål inte bara i mitt hjärta men säkert hos många av er också" skriver Samuel L. Jackson på Instagram. "Älskar dig, broder."
| 25 oktober 2023 10:05 |