Film

Skribent

MovieZine

14 oktober 2020 | 11:50

Han gör huvudrollen i nya "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"

SF Studios presenterar rollistan Hannes Holms stora familjefilm baserad på Sveriges folkkäraste julsaga, "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton".
Den folkkära och populära julsagan ska snart bli film -  "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" regisseras av Hannes Holm ("En man som heter Ove").

Idag presenteras rollistan, en stjärnspäckad trupp och i de ledande rollerna ser vi bland andra Simon Larsson som Karl-Bertil Jonsson, Jonas Karlsson som Tyko, Jennie Silfverhjelm som Marianne och Sonja Holm som Vera.
 
I övriga roller syns Vanna Rosenberg, Filip Berg, Ingela Olsson, Claes Månsson, Gunilla Röör, Adam Pålsson och Peter Dalle med flera.

- Det ska bli ett sant nöje att få arbeta med så begåvade skådespelare som Jennie Silfverhjelm, Jonas Karlsson, Vanna Rosenberg, Peter Dalle och övriga barn och vuxna som är med i den spännande filmatiseringen av Tage Danielssons numera odödliga historia. Jag vill särskilt nämna Simon Larsson som Karl-Bertil! Mitt arbete kommer huvudsakligen bestå i att luta mig tillbaka i registolen och njuta, säger regissör Hannes Holm i ett pressmeddelande.
 
 
- I julas pratade vi i familjen om att jag såg ut precis som Karl-Bertil. Tänk, sade vi, om de skulle sätta upp Karl-Bertil Jonsson någonstans. När vi sedan såg att det skulle bli en film och att de behövde skådespelare gick jag igång stenhårt och sökte direkt. Och nu är jag Karl-Bertil! Det ska bli helt oroligt kul!, kommenterar Simon Larsson.
 
Filmen kommer att vara en dramatiserad bearbetning av Tage Danielssons berättelse, som genom den tecknade kortfilmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton från 1975 i regi av Per Åhlin och manus av Tage Danielsson, blivit en av Sveriges folkkäraste julsagor och har visats i SVT på julafton sedan dess.
 
 
Berättelsen handlar om 14-åriga Karl-Bertil, som är varuhusdirektör Tyko Johnssons son. Hans utstakade väg i livet är att bli som sin far. Men Karl-Bertils hjälte är Robin Hood. I filmen kommer detta att tas ett steg längre än i TV-versionen. Den fattiga flickan Vera, hennes syster på barnhemmet och den hänsynslösa barnhemsföreståndaren korsar alla Karl-Bertils väg. Och ingen är sig lik när historien når sitt slut. Inte ens Tyko.

"Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" spelas in under hösten och får biopremiär i november 2021.
| 14 oktober 2020 11:50 |