Film

Skribent

Alexander Dunerfors

12 mars 2013 | 22:01

Hallström om Guldbagge-missen: "De straffade mig"

Nu berättar Lasse Hallström om vad han hade velat göra annorlunda med "Hypnotisören".

Kanske krävs det utländska medier för att få svenska regissörer att prata mer öppenhjärtligt om sina projekt. Eller så var allt som behövdes lite tid och distans till förra höstens thriller.

När Hitfix träffar Lasse Hallström på Miamis filmfestival pratar han gärna om Sveriges Oscarsbidrag, de uteblivna Guldbagge-nomineringarna och hur han egentligen ser på "Hypnotisören".

- Att skicka in den som Oscarsbidrag var att överskatta filmen lite grann. Och som straff så förbisågs den på Guldbaggen. Lena (Olin), som gör ett fantastiskt jobb, var inte ens nominerad. Så responsen på filmen har på olika sätt blivit orättvis.

"Hypnotisören" blev som bekant inte nominerad heller på Oscarsgalan, regissören tror att filmen var både för våldsam och för kommersiell för juryn. Men också han själv är kritisk till sin första svenska film på 25 år:

- Det var en udda resa. Jag gillar filmen, men skulle gärna finputsa den en vecka till. Vi fick aldrig testvisa den, vilket är viktigt med en så komplex handling för att se hur publiken tar emot den. Efter den svenska premiären klippte jag ner den på min dator. Jag har nu en tolv minuter kortare version som jag hoppas ge ut på DVD.

Närmast är Lasse Hallström aktuell med romantiska dramat "Safe Haven", som går direkt till DVD i Sverige. Efter ännu en sådan kommersiell film har han siktet inställt på något smalare: ett ännu hemligt projekt som han hoppas spela in i sommar.

- Jag gör som Steven Soderbergh, en film för publiken och en film för mig själv, säger Lasse.

| 12 mars 2013 22:01 |