Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 oktober 2021 | 15:00

Halloween-tips: 8 sevärda skräckfilmer från Mexiko

Letar du efter något lite mer exotiskt och spännande till Halloween? Kolla in de här utsökta mexikanska godbitarna inom skräckgenren.
Guillermo del Toro producerar nya rysaren ”Antlers” men den är knappast första (eller sista) gången som den Oscarsbelönade filmskaparen bidragit till skräckgenren. Även innan Hollywood ringde så var det speciellt skräck, då i hemlandet Mexiko, som var receptet.

Vi tipsar om några sevärda mexikanska skräckrullar för de som vill ta en paus från amerikansk film under Halloween-helgen.
 
 

1. Barnhemmet (2007)

 
Kuslig, vacker gotisk rysare om kvinna som tillsammans med make och adopterad son flyttar in i barnhemmet där hon växte upp. Snart tar spöken kontakt med den sjuka sonen. Välbekant story lyfts av regissören J.A. Bayonas (”Jurassic World: Fallen Kingdom”) säregna stil som sätter en stämningsfull ton filmen igenom fram till en gripande och överraskande final.
 
 

2. Cronos (1993)

 
En antikhandlare hittar en mystisk klocka och drabbas av misstag av en uråldrig förbannelse som förvandlar honom till vampyr. Redan i sin orättvist bortglömda långfilmsdebut bevisar del Toro att har spännande idéer att tillföra genren i udda, blodigt men fängslande skräckdrama. Dessutom alltid sevärda Ron Perlman som torped.
 
 

3. Det främmande (2016)

 
Krypande långsam, symbolisk och väldigt erotisk kombination av David Cronenberg-liknande kroppsterror och diskbänksrealism. Olyckligt gift, sexuellt frustrerad småbarnsmamma introduceras till ett utomjordiskt monster som huserar i äldre pars stuga i skogen. Långt ifrån för alla smaker men fascinerande och stämningsfull.
 
 

4. The Devil’s Backbone (2001)

 
Ruggig, atmosfärrik rysare om barnhem ute i öknen under spanska inbördeskriget. En odetonerad bomb på innergården hotar - men även spöket efter en pojke. Del Toros tredje långfilm är en av hans bästa, vackraste och mest djupodlade. Liksom i ”Pans labyrint” så lekar han galant med likheterna mellan mänsklig och övernaturlig ondska, och hur oskyldiga barn är räddningen från vuxen korruption.
 
 

5. México bárbaro (2014)

 
Bisarr skräckantologi bestående av åtta berättelser baserade på diverse mexikanska myter och legender. Sparar inte på våld eller sex – i en scen blir en flicka våldtagen av en trio troll! Närapå obefintlig tråd mellan berättelserna men mycket minnesvärt för den på rätt humör. En strippklubbsmassaker under De dödas dag är en höjdpunkt.
 
 

6. Santa sangre (1989)

 
En cirkusartist tvingas agera som armarna till sin deformerade mor och blir också därför en ofrivillig mördare. Stilfull, vacker och surrealistisk avantgarde-skräck av spanske, experimentelle filmskaparen Alejandro Jodorowsky. En underlig mix av Fellini-liknande stil, ”Psycho”-teman, groteskt våld och läckra 1980-talsfärger.
 
 

7. Tigers are Not Afraid (2017)

 
Färskaste titeln på listan är en av de bästa mexikanska filmerna från senaste decenniet, regisserad av begåvade Issa López som anses vara den nya del Toro. Med mäktig fantasi såväl som skrämmande svärta blandar hon övernaturliga element med verkligheten när hon skildrar mexikanska gatubarns tragiska situationer.
 
 

8. We Are What We Are (2010)

 
När fadern i en familj avlider tvingas de tonåriga barnen fortsätta sätta mat på bordet – mat som i detta fall innebär människokött! Mörk, allvarlig och dyster lågbudgetthriller är annorlunda från andra filmer på temat. Inte för alla smaker (ursäkta ordvitsen) men desto mer obehagligt och nervigt.
 
Vilka mexikanska skräckfilmer har du sett?
| 30 oktober 2021 15:00 |