BIOTOPPEN

Skribent

Alexander Kardelo

17 oktober 2022 | 12:10

”Halloween Ends” går in som 2:a på biotoppen

Succéskräckisen ”Smile” är fortfarande den största publikdragaren på svenska biodukar just nu.
Visst märks det att halloween står runt knuten när två skräckfilmer är de hetaste på svenska biografer just nu.
 
Framgångarna fortsätter för ”Smile”, en av filmhöstens stora överraskningar, som förra veckan klättrade upp från plats 4 till 1 på biotoppen. ”Smile” behåller ledningen för andra veckan i rad, trots konkurrens från en av skräckvärldens stora ikoner.
 
Michael Myers gör comeback (med en utlovad sista fight) i ”Halloween Ends”, som avslutar en filmserie som John Carpenter påbörjade år 1978. Kanske är det här publikens sätt att visa att de föredrar originalhistorier framför reboots och uppföljare - man kan ju hoppas - för den nya slasherfilmen gick in på andraplatsen bakom ”Smile”.
 
Trea på svenska biotoppen just nu är Ruben Östlunds överklass-satir ”Triangle of Sadness”, följd av animerade ”Minioner” som lockat stor publik i över tre månader.
 
Andra nykomlingar på topplistan är romantiska dramat ”Mrs. Harris Goes to Paris” (plats 8) och den svenska dramathrillern ”Kärleksbevis” av Richard Hobert (plats 9).
 
 
I USA tycks ”Halloween Ends” vara en stor succé med intäkter på 41 miljoner dollar under premiärhelgen. Men det är långt under förväntningarna, skriver Box Office Mojo - och det sämsta resultatet av de tre filmerna i David Gordon Greens trilogi. Svaga recensioner och en simultanpremiär på streamingtjänsten Peacock lär inte ha hjälpt biointäkterna.
 
Men ”Halloween Ends” får inga problem med att gå med vinst, och har snart spelat in 60 miljoner dollar världen över - på en budget runt 20-30 miljoner.
 

Biotoppen vecka 42

 
1. Smile
2. Halloween Ends
3. Triangle of Sadness
4. Minioner: Berättelsen om Gru
5. Där kräftorna sjunger
6. Ticket ot paradis
7. Bränn alla mina brev
8. Mrs. Harris Goes to Paris
9. Kärleksbevis
10. Mamma Mu hittar hem
| 17 oktober 2022 12:10 |