Film

Skribent

Emma

17 september 2013 | 19:01

"Hade Monica levt idag hade ni fått se på fan"

Filmen om Monica Zetterlunds liv väcker känslor.

Nu kommer kritik från flera håll mot sättet som Monica Zetterlunds far, Bengt Nilsson, skildras i "Monica Z".

- Sådär grym var inte Bengt. Han var snäll, och jätterolig, säger Monica Zetterlunds kusin Greta Olsson.

Dokumentärfilmaren Tom Ahland har till och med skrivit en debattartikel i DN där han hävdar att bilden som filmen ger av Monicas far, som spelas av Kjell Bergqvist, som " en grinig, sur, trist, tvär ogin, självsvåldig och förgrämd skitstövel" inte alls stämmer överens med verkligheten. "Han som i själva verket alltid stod på Monicas sida och stöttade henne, vad hon än gjorde, både på scenen och privat."

- Jag kände Monica Zetterlund rätt väl, och hennes integritet var total liksom kärleken till sin familj. Hade hon levt i dag, då hade hon först blivit förtvivlad, sen förbannad. Och sen hade ni fått se på fan, skriver Tom Ahland.

Manusförfattaren Peter Birro säger att han aldrig var intresserad av att göra en dokumentär om Monica Zetterlund. Det viktiga för honom var att få fram vem Monica Zetterlund egentligen var. Han menar att det han försökte göra var att identifiera några grundkonflikter i Monicas liv, och då var hennes relation till sin far någonting som återkom.

- Han var ganska hård mot henne, det var inte mycket som hon gjorde som dög. För mig blev det också en bild, pappan fick representera Sverige och jantelagen, "du ska inte tro att du är något". Det var något som hon brottades med och som hon ofta pratade om.

- Man måste ha modet att inte bry sig om felfinnare, för det kommer alltid att sitta folk och säga att "det var inte det året" och "så gick det inte till", säger Peter Birro till MovieZine.

"Monica Z" fick biopremiär 13 september.

| 17 september 2013 19:01 |