Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 juni 2023 | 20:30

Vem spelar Gustaf Skarsgård i Nolans storfilm "Oppenheimer"?

Inte mindre än tre svenskar är inblandade i Christopher Nolans påkostade drama med premiär 21 juli.
Det är lätt att missa ett svenskt namn när rollistan består av Gary Oldman, Emily Blunt, Robert Downey Jr, Kenneth Branagh, Matt Damon, Florence Pugh, Josh Hartnett och en lång rad andra stjärnor. Men det tål att upprepas - svenske Gustaf Skarsgård spelar en viktig roll i Christopher Nolans nya storfilm "Oppenheimer" i sommar.
 
Nolans påkostade drama utspelar sig under Andra världskriget och handlar om mannen som kallas "atombombens fader" - Robert Oppenheimer, spelad av Cillian Murphy.

Här får vi se Skarsgård som Hans Bethe, en tysk-amerikansk fysiker som ledde den teoretiska divisionen av Manhattan-projektet. Bethe utvecklade designen av bomberna som detonerade vid det så kallade Trintytestet 16 juli 1945, och senare i japanska Nagasaki. År 1967 vann han även Nobelpriset i fysik, inte direkt för bomberna utan för "sin teori om energiproduktionen i stjärnor" (tack, Wikipedia).
 
Verklighetens Oppenheimer intill Hans Bethe.
 

Minns säkerhetsövningarna i 80-talets Sverige

 
I pressmaterialet för filmen framkommer det att Nolan handplockade Gustaf Skarsgård. Vem vet, kanske är han ett "Vikings"-fan? Skarsgård berättar hur han pluggade inför rollen med Youtube-klipp:
 
- Jag hade fördelen att kunna ta del av så mycket material i mina förberedelser. Det finns en hel serie av Youtube-videos där Hans berättar hela sin livshistoria och hans upplevelser av att jobba med Oppenheimer och Manhattan-projektet. Det blev en guide som jag kunde plocka från. Men jag ville inte imitera den här mannen. Jag ville fånga en känsla av hans personlighet i mina scener, och förstå vad och vem scenerna handlade om.
 
Gustaf Skarsgård i "Westworld".
 
Precis som Matt Damon säger Gustaf Skarsgård att han lockades till filmen på grund av en personlig koppling till rädslan för ett kärnvapenkrig. Han menar också att "Oppenheimer" väcker tankar om vår framtid:
 
- Vi lever i en värld som skapades till följd av Manhattan-projektet. Jag växte upp i 1980-talets Sverige, alldeles intill Sovjetunionen, och jag minns våra säkerhetsövningar i bunkrar under vår skola. Så var vår verklighet då, och nu måste vi oroa oss för om vi är på väg tillbaka dit, säger han.
 
Christopher Nolan bossar och Hoyte van Hoytema sköter kameran.
 

Fler svenskar är inblandade

 
Gustaf Skarsgård är en av tre svenskar som fått arbeta med Christopher Nolan på "Oppenheimer". Dels jobbar regissören för fjärde gången med svensk-holländske filmfotografen Hoyte van Hoytema ("Dunkirk", "Tenet"). Dels är det Oscarsbelönade Ludwig Göransson ("Black Panther", "Tenet") som komponerat musiken.
 
Och resultatet? Det ser vi på bio från 21 juli. "Oppenheimer" kommer bland annat att visas i 70mm-formatet på utvalda biografer.
| 29 juni 2023 20:30 |