Serie

Skribent

MovieZine

11 november 2021 | 10:30

Norsk storfilm om andra världskriget

Viaplays popcornvänliga "Guldtransporten" berättar om norrmännen som var tvungna att stjäla Norges guld innan nazisterna fick tag i det.
9 april 1940 ockuperar tyska soldater Norge. I huvudstaden har tyskarna tre mål: Kungen, regeringen och de norska guldreserverna. Viaplays första norska långfilm "Guldtransporten" är en film om ett ovanligt gäng motståndshjältar som i hemlighet räddade de norska guldreserverna från tyska soldater och deras bombplan.

Jon Øigarden (känd från "Exit") spelar riksdagssekreteraren Fredrik Haslund som utsågs att leda den farliga expeditionen. Under några kaotiska timmar på ockupationsdagen satte han ihop ett gäng slumpmässigt utvalda människor som inte hade någon militärutbildning: sjuksköterskan Nini, banktjänstemän, lastbilschaufförer och den tidens kanske största norska kändis – poeten Nordahl Grieg. De alla gav sig ut på en riskfylld resa som blev helt avgörande för Norge som nation.

De följande två månaderna var 50 ton guld på en rikstäckande resa. Från Oslo via Hamar till Lillehammer, vidare till Dombås och Åndalsnes, och därifrån till Molde och vidare till Tromsø, innan guldet till slut kunde segla ut säkert med de allierade som vakter.

Skådespelaren utlovar en "popcornvärdig" krigsfilm:

– Många krigsfilmer blir väldigt allvarliga och skildrar fruktansvärda mänskliga tragedier. "Guldtransporten" sticker ut i genren som en rolig och underhållande film med glimten i ögat. Tittarna ska kunna äta popcorn och bli underhållna från första sekund, säger Øigarden.

Förutom Jon Øigarden har även Sven Nordin ("Wisting") och Axel Bøyum ("Delete Me") bekräftats för storfilmen, som är regisserad av "Børning"-regissören Hallvard Bræin.

"Guldtransporten" har premiär på Viaplay i slutet av 2022.
| 11 november 2021 10:30 |