Film

Skribent

Katarina Emgård

19 januari 2021 | 17:20

De 25 bästa filmerna att streama på Disney+ 2022

På Disney+ hittar du självklart allt från Marvel, Pixar och Star Wars, men det bjuds också på barndomsfavoriter och dokumentärer i världsklass.
Vid sidan av Disneys och Pixars animerade sagor, Marvels actionfilmer och alla Star Wars-äventyr finns det gott om klassiker att upptäcka på Disney+.
 
Bland de mer än 600 filmtitlarna i svenska utbudet återfinns sagor om skimrande sjöjungfrur, paraplyflygande barnflickor med en förkärlek för raffinerat socker och tre berömda häxsystrar. Något för hela familjen. Nedan har vi samlat några av våra favoriter!
 
 
Själen (2020)
Om läraren Joe som drömmer om att livnära sig som jazzmusiker. Men precis innan hans önskan är på väg att slå in råkar han ut för en olycka som för hans själ till ”You Seminar”. En plats där nya själar befinner sig innan de föds. Stark film om att finna livsglädjen.

Mulan (2020)
Kinas kejsare ger order om att en man från varje hushåll ska tjänstgöra i armén. Hua Mulan, dotter till en stor krigare, bestämmer sig för att ta sin pappas plats under falsk identitet. Ett mäktigt historiskt äventyr i storslagna miljöer.
 
Big (1988)
Skön komedi om en magisk spåautomat, en pianomatta och en ung kille som får sin önskan uppfylld om att bli stor. Med Tom Hanks i huvudrollen som en vilsen tonåring i en vuxen mans kropp. Varm eloge till lekandets helande kraft.
 
10 orsaker att hata dig (1999)
En romantisk high-school-komedi baserad på en William Shakespeares pjäs ”Så tuktas en argbigga”. Filmen var Heath Ledgers, Joseph Gordon-Levitts och Julia Stiles stora genombrott. Med soundtrack av rockbandet Letters to Cleo och ett överflöd av tanktops och cargopants fångar den själva essensen av sent 90-tal.

Jane (2017)
Jane Goodall är en brittisk primatolog, etolog och antropolog som är mest känd för att ha studerat schimpanser. Det var hon som upptäckte att de använder redskap samt jagar och äter andra djur. En vacker dokumentär om hennes gedigna insatts för schimpansvärlden.
 
 
Mary Poppins (1964)
En sprudlande klassiker med sånger som sätter sig direkt på hjärnan. Den vann otaliga priser på sin tid och var Julie Andrews långfilmsdebut. Detta är historien om en livsbejakande barnflicka som anländer till en dysfunktionell familj i London för att ställa saker och ting tillrätta.

Välkommen Mrs. Doubtfire (1993)
Robin Williams är lite av en husgud för mig. Tonåren präglades av ”Döda Poeters Sällskap”, ”Good Morning Vietnam” och ”Will Hunting”. I denna familjekomedi klär han ut sig till nanny för att få umgås med sina barn efter det att han skilt sig från deras mamma.
  
Old Yeller klarar allt (1957)
50-talsklassiker om kärleken mellan en ung pojke och en ouppfostrad gatuhund och om de äventyr som väntar på dem ute på landsbygden i Texas strax före inbördeskriget. Baserad på en bok av Fred Gipson. 

Oz - en fantastisk värld (1985)
En mörkare uppföljare till den berömda 30-talsklassikern. Till följd av sina övertygelser om att ha besökt ett annat land, landet OZ, hamnar Dorothy på mentalsjukhus. En personlig fantasyfavorit från barndomen med udda skräckfilmliknande inslag.

Saving Mr. Banks (2013)
En varm dramakomedi om mötet mellan författarinnan P.L Travers och Walt Disney. Om en familjefars löfte till sina döttrar och en författarinnas ovilja att sälja filmrättigheterna till sin bok ”Mary Poppins”. I huvudrollerna syns Tom Hanks och Emma Thompson.

Zorros märke (1958)
Minnet av att ha sett Zorro som barn är lika flyktig som hjälten själv i sin ikoniska svarta cape och ögonbindel. Filmen är ett hopklipp av Walt Disneys framgångsrika tv-serie med samma namn. Ett måste för alla som älskar fäktning och maskerade hjältar.
 
 
Tron (1982)
En av 80-talets mest ikoniska science-fictionfilmer om en hacker som förs bort till en digital värld där han tvingas kämpa i gladiatorspel. Främst sevärd för estetiken och det elektroniska soundtracket. En kultklassiker bland, och för, alla datanördar.

Edward Scissorhands (1990)
Gripande saga i förortsmiljö med Johnny Depp och Winona Ryder i huvudrollerna. En modern mix av ”Frankenstein” och ”Skönheten och Odjuret” i typisk Tom Burton-stil med musik av Danny Elfman. Vacker och alldeles alldeles underbar.

Hocus Pocus (1993)
90-talet var häxfilmernas storhetstid och mellan ”Häxor” och ”Den onda cirkeln” kom denna sköna familjerulle fylld med kärlekskranka zombies, talande katter och damsugsflygande Winifred-systrar.

Willow (1988)
Episkt sagoäventyr befolkat med apmutanter, drakar, goda feer, magiska prinsessor och Val Kilmer som den ofrivillige hjälten. Detta är något så ovanligt som ett originalmanus, baserat på en idé av George Lucas, och ett måste se för alla high-fantasyfans.
 
 
Vem satte dit Roger Rabbit? (1988)
På 80-talet experimenterades det vilt med att mixa animerat och live-actionteknik. Detta är ett av få lyckade sådana försök om en toon-hatande detektiv, Bob Hoskins, som tar sig ann en tecknad kanins mordåtal i hopp om att kunna förklara honom oskyldig.

Splash (1984)
”A fantastic tale about a fantastic tail” är trailerns införsäljningsslogan. En tidstypisk fantasyfilm om förälskelsen mellan en sjöjungfru, Daryl Hannah, och den lyckade affärsmannen, Tom Hanks. En 80-talets ”The Shape of Water”, lite glassigare och lite glättigare.

Free Solo (2018)
Nervkittlande dokumentär om Alex Honnolds försök att frisoloklättra uppför den vertikala klippformationen El Capitan i Yosmite National Park i Kalifornien. Filmen vann en Oscar för bästa dokumentär i 2019.

En värsting till syster (1992)
Barndomsfavorit med Whoopi Goldberg i huvudrollen som nattklubbssångerskan Deloris, vilken tar sin tillflykt i ett nunnekloster i försök att komma undan maffian. En musikalkomedi med ett gospelsoundtrack som får det att rycka i dansnerven.
 
 
700 hajar (2018)
Fullmånen speglar sig i det nattsvarta Stilla Havet. Under ytan simmar 700 revhajar i jakt på sitt nästa byte. Fransk naturfilm där ett forskarteam fångat ett av världens många under.

En ny start (2011)
Gullig familjefilm med djuren i fokus. Änkemannen Benjamin bestämmer sig för att han och hans barn behöver en nystart. Platsen – ett övergivet hus mitt i en förfallen djurpark. Med Matt Damon och Scarlett Johansson i huvudrollerna.

Skriet från vildmarken (2020)
Baserat på boken med samma namn om hunden Buck som mot sin vilja förs från sitt trygga hem i Kalifornien till det karga Alaska. Vacker berättelse om mod och styrkan som krävs för att överleva under de tuffaste förhållanden.
 
 
Manolos magiska resa (2014)
Den unge Manolo offrar sig för sin stora kärlek och låter sig transporteras till ”The Land of The Remembered”. Där återförenas han med sina döda släktingar, men tvingas också kämpa för att komma tillbaka till livet. Ett färgsprakande äventyr som utspelar sig i tre fantasifulla verkligheter.

Lady och Lufsen (1955)
Tidlös romantisk klassiker om gathunden Lufsen och hans möte med den vackra cockerspanieln Lady. Ett möte kantat av elaka hundfångare och illvilliga siameskatter, men också en mycket godhjärtad italiensk kock.

Kaninhålan (2020)
Kortfilm om en liten brun kanin som försöker gräva sitt drömhem. På vägen stöter hon på grodor med ett eget bibliotek, en besserwisser till mullvad och en sömnig grävling. Gulligt och fluffigt om livet som pågår rakt under våra fötter.
 
Ett abonnemang på Disney+ kostar 69 kr i månaden eller 689 kr för ett helår. Den 22 februari höjs månadspriset till 89 kr. Läs mer på disneyplus.com...
 
Har vi missat dina favoriter på Disney+? Fyll på listan med fler tips i kommentarerna nedan.
| 19 januari 2021 17:20 |