Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

30 juni 2023 | 18:00

Här är tv-premiärerna du inte får missa i sommar: 23 nya serier att streama

"The Witcher", "The Afterparty", "Full Circle" och "Foundation" är bara några av titlarna du inte får missa under den svenska högsommaren.
Stora delar av Sverige stänger ned sina verksamheter under juli för att omfamna de långa och varma sommardagarna. Vilket även innebär att det finns en hel del extra tid för tv-tittande under månaden. Det dyker i vanlig ordning upp relativt få helt nya titlar under sommaren, vilket är varför jag har grävt fram och skapat en tydlig lista på både nya och återkommande tv-serier som släpps under (eller i anslutning) till juli. 
 
Jag börjar med att lyfta fram fem helt nya tv-serier som kan kräva en liten extra introduktion. Därefter följer den långa listan på slutet, bestående av 23 olika titlar, som både berättar vilket premiärdatum som gäller och vilken streamingtjänst du hittar tv-serien hos. 
 

"Django" (SkyShowtime) - 3 juli

 
 
Handlingen utspelar sig precis efter det amerikanska inbördeskriget och låter oss följa en man som kallar sig själv för Django, som av oklara anledningar sökt sig till ett litet samhälle bestående av mestadels före detta slavar. Noomi Rapace spelar en rik änka, som tycker sig ha rätt till marken som det nya samhället har byggts på. Och hon anser sig dessutom ha Gud på sin sida, vilket gör att hon till och med anser sig ha rätten att döda för att få sin (och herrens) vilja igenom.
 

"Full Circle" (HBO Max) - 13 juli

 
 
Steven Soderbergh har regisserat alla avsnitt av HBO Max-serien "Full Circle", med skådespelare som Timothy Olyphant, Claire Danes, Zazie Beetz och Dennis Quaid i några av huvudrollerna. Handlingen följer händelserna kring en kidnappning som går allt annat än enligt planerna - och hur denna kidnappning påverkar en hel drös olika familjer i New York. 
 

"Justified: City Primeval" (FX) - 18 juli i USA, oklart med svensk premiär

 
 
Timothy Olyphant är tillbaka i huvudrollen som Raylan Givens i spinoffserien "Justified: City Primeval". Originalserien "Justified" rullade på tv mellan 2010-2015 och bjöd på en av 10-talets mest underskattade guldklimpar till serier.
 
Det är i skrivande stund fortfarande oklart vilken svensk distributör som kommer att visa spinoffserien här i Sverige. Men med lite tur så hinner det lösa sig innan den amerikanska premiären den 18 juli.
 

"Special Ops: Lioness" (SkyShowtime) - oklart med svenskt premiärdatum

 
 
En av årets (enligt mig i alla fall) mest efterlängtade tv-premiärer är utan tvekan "Special Ops: Lioness". Serien är skapad av Taylor Sheridan ("Yellowstone", "Mayor of Kingstown", "Tulsa King") och kan stoltsera med skådespelare som Nicole Kidman, Morgan Freeman och Zoe Saldana i några av huvudrollerna.
 
SkyShowtime har bekräftat att serien kommer att visas där för oss svenskar, men det är fortfarande oklart exakt när serien kommer att dyka upp här i Sverige. När det har kommit till de flesta andra av Taylor Sheridans serier så har vi fått vänta åtminstone omkring en månad extra här, så i bästa fall kommer vi kanske kunna ta del av serien någon gång i slutet av augusti.
 

"Captain Fall" (Netflix) - 28 juli

 
 
Från skaparna av "Norsemen" kommer nu den tecknade vuxenserien "Captain Fall" som blandar både action och komedi. Baserat på trailern kan det här mycket väl lyckas bli en av sommarens mer oväntade hits, särskilt med tanke på att det släpps väldigt få helt nya tv-serier under juli i år. 
 

Sommarens hetaste premiärdatum samlade:

 
"The Witcher" släpper första delen av den tredje säsongen redan den 29 juni, för att sedan släppa säsongens sista avsnitt den 27 juli.
 
28 juni: 
"Hijack" (säsong 1, Apple TV+)
 
29 juni:
"The Witcher" (säsong 3 del 1, Netflix)
 
30 juni: 
"Hijack" (säsong 1, Apple TV+)
"Jack Ryan" (säsong 4, Prime Video) - den sista säsongen!
 
3 juli: 
"Django" (säsong 1, SkyShowtime)
"Ghosts of Beirut" (säsong 1, SkyShowtime)
 
6 juli:
"The Lincoln Lawyer" (säsong 2, Netflix)
 
Zach Woods spelar det nya mordoffret i den andra säsongen av populära "The Afterparty" hos Apple TV+ under sommaren.
 
12 juli: 
"The Afterparty" (säsong 2, Apple TV+)
"Bluey" (10 nya avsnitt ur säsong 3, Disney+)
 
13 juli:
"Full Circle" (säsong 1, HBO Max)
"Sonic Prime" (säsong 2, Netflix)
 
14 juli:
"Foundation" (säsong 2, Apple TV+)
"The Summer I Turned Pretty" (säsong 2, Prime Video)
"What We Do in the Shadows" (säsong 5, HBO Max)
 
18 juli: 
"Justified: City Primeval" (säsong 1, FX) - oklart svenskt premiärdatum i nuläget.
 
Varken "Special Ops: Lioness" eller "Justified: Primeval" (FX i USA, så troligtvis Disney+ här i Sverige vartefter) har några bekräftade premiärdatum för Sverige ännu, men SkyShowtime har i alla fall bekräftat att "Lioness" kommer att leta sig hit vartefter. Vi får bara hålla tummarna för att det händer relativt snart gällande båda dessa titlar.
 
23 juli:
"Special Ops: Lioness" (säsong 1, Paramount+ i USA) - kommer till SkyShowtime och Sverige senare under året.
 
24 juli:
"Futurama" (säsong 11, Disney+) - efter tio års väntan återvänder serien med nya avsnitt!
 
27 juli:
"The Witcher" (säsong 3 del 2, Netflix)
"Harley Quinn" (säsong 4, HBO Max)
 
28 juli: 
"Captain Fall" (säsong 1, Netflix)
"Good Omens" (säsong 2, Prime Video)
 
Förra året fick vi vänta i flera månader på den första säsongen av "The Bear", den här gången dröjer det bara lite drygt en månad innan vi svenskar får ta del av den andra säsongen (som redan nu har börjat rulla i USA). 
 
2 augusti:
"The Bear" (säsong 2, Disney+)
 
4 augusti:
"Bupkis" (säsong 1, SkyShowtime)
 
8 augusti: 
"Only Murders in the Building" (säsong 3, Disney+)
 
Meryl Streep och Paul Rudd ansluter till den tredje säsongen av "Only Murders in the Building", som givetvis även låter Steve Martin, Martin Short och Selena Gomez återvända till sina roller.
 

Läs också: Varför får vi aldrig nog av "Morden i Midsomer"? Vi frågade experten!

 
Vilka tv-serier kommer du att följa under sommaren? Kommentera gärna nedan!
| 30 juni 2023 18:00 |