Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

30 april 2022 | 12:00

28 lovande tv-premiärer på 9 olika streamingtjänster i maj

MovieZine navigerar streamingdjungeln åt dig och lyfter fram 11 av de allra mest lovande titlarna, som alla släpper nya tv-avsnitt under maj.
Förra månaden förklarade jag varför april brukar vara årets bästa tv-månad och med tanke på att många av premiärerna från dess fortfarande rullar på tv även under maj, så blir det bara svårare och svårare att hålla koll på vad som faktiskt är värt att ge en chans i streamingvärlden. "Better Call Saul", "Barry", "Tokyo Vice", "Outer Range", "Gaslit" och "We Own This City" bör exempelvis fortfarande ges en chans, om du missade någon av dem under april.
 
Här nedan har jag däremot lyft fram först 11 (av de totalt 28) tv-serier som jag har mest förhoppningar kring, bland de egentligen närmare hundra olika titlarna som släpps fördelat på alla olika streamingtjänster i Sverige under maj. 
 

”Clark” - 5 maj (Netflix) 

 
 
Bill Skarsgård spelar Sveriges första popgangster Clark Olofsson, brottslingen som givit upphov till begrepet Stockholmssyndromet. "Clark" blir ännu en i raden av svenska originalserier hos Netflix - och med Skarsgård i huvudrollen kan det här mycket väl bli en succé som lyckas nå långt utanför Sveriges gränser.
 

”Welcome to Eden” - 6 maj (Netflix)

 
 
En spansktalande originalserie från Netflix som du troligtvis aldrig har hört talas om? Ja. Baserat på trailern inför "Welcome to Eden" så vågar jag redan nu påstå att det här är en serie som har ungefär lika mycket potential att bli nästa "Squid Game" som den har att bli nästa "The I-Land". Med andra ord, antingen sjukt populär för att den anses vara bra eller otroligt omtalad för hur dålig den är. Något säger mig i alla fall att det här är en titel som bör ges en chans under maj. Du hörde det här först!
 

”The Staircase” - 6 maj (HBO Max)

 
 
Miniserien "The Staircase" berättar om det verkliga mordet eller tragiska dödsfallet, som gjorde att Michael Peterson (Colin Firth) blev anklagad för mord. Händelserna har tidigare även blivit en populär true crime-dokumentärserie.
 

”Super Pumped” - 12 maj (Paramount+)

 
 
Vi har visserligen fått vänta ett ordentligt tag på "Super Pumped", som släpptes redan i mars borta i USA, men nu är det alltså äntligen dags att få ta del av berättelsen kring hur företaget Uber vände sig mot sin tidigare VD. Joseph Gordon-Levitt axlar huvudrollen som Travis Kalanick. Tidigare under året har vi även kunnat se "WeCrashed" och "The Dropout" ta sig an liknande teman.
 

"The Essex Serpent" - 13 maj (Apple TV+)

 
 
Den nyblivna änkan Cora (Claire Danes) lämnar sitt viktorianska London bakom sig för att börja undersöka myten om varelsen the Essex Serpent, när hon plötsligt blir vän med den lilla byns pastor (Tom Hiddleston)... vilket minst sagt verkar röra om i en känslig gryta. Med tanke på årets tidigare välproducerade titlar från Apple TV+, så har streamingtjänsten blivit en plats där vi verkar kunna förvänta oss riktigt ambitiösa och spännande projekt. 
 

”The Lincoln Lawyer” - 13 maj (Netflix)

 
 
Jag ska ärligt erkänna att det här inte är en serie som lyckas sälja in sig superbra med sin trailer, i alla fall inte enligt mig. Men faktumet att det är en produktion från "Big Little Lies"-skaparen David E. Kelley, som dessutom gjort typ ett dussin andra tv-serier om just advokater (eftersom han själv var advokat innan han blev manusförfattare)... och att det är baserat på en populär karaktär från Michael Connellys ("Bosch") böcker. Det finns med andra ord mer än goda möjligheter för den här serien att visa sig vara riktigt bra.
 

”The Time Traveler’s Wife” - 15 maj (HBO)

 
 
Här är tv-versionen av boken "The Time Traveler's Wife" som redan 2009 blev en långfilm med Rachel McAdams och Eric Bana i huvudrollerna. Den här gången är det däremot Rose Leslie ("Game of Thrones") som axlar huvudrollen frun vars make ofrivilligt kastast fram och tillbaka i tiden, vilket onekligen ger paret lite fler utmaningar i äktenskapet än vad som brukar vara vanligt. Romantik, sci-fi och äventyr på en och samma gång alltså!
 

”Night Sky” - 20 maj (Prime Video)

 
 
Bara en månad tidigare fick vi ta del av sci-fi-serien "Outer Range" hos Prime Video och nu har det blivit dags för den nya sci-fy-serien "Night Sky". Oscarsvinnarna J.K. Simmons och Sissy Spacek spelar paret Franklin och Irene, som för flera år sedan upptäckte att ett skjul i deras trädgård leder till en övergiven planet. Efter att ha hållit det hemligt så får vi tittare följa vad som händer när det dyker upp en man som vet om deras hemlighet.
 

”Prehistoric Planet” - 23 maj (Apple TV+)

 
 
David Attenborough. Dinosaurier. Hans Zimmer. Jon Favreau och gänget bakom "Lejonkungen" och "Djungelboken". Apple TV+ har utan tvekan slängt ihop ett otroligt intressant gäng för att skapa en verklighetstrogen dokumentärfilm och hur dinosaurierna levde för 66 miljoner år sedan. Alla fem avsnitt kommer att släppas under samma vecka, med start måndagen den 23 maj.
 

”Obi-Wan Kenobi” - 25 maj (Disney+)

 
 
Ewan McGregor återvänder till rollen som Obi-Wan Kenobi och Hayden Christensen är tillbaka som Darth Vader. Det blir inte mycket mer fanservice än så för flera generationer av Star Wars-fans. Samtliga sex avsnitt är regisserade av Deborah Chow, som tidigare regisserat serier som "The Mandalorian", "Better Call Saul" och "Mr. Robot".
 

”Stranger Things” - 27 maj (Netflix)

 
 
Efter tre års väntan får vi äntligen återvända till "Stranger Things"-gänget i den populära tv-seriens näst sista säsong. Netflix har däremot bestämt sig för att släppa halva den fjärde säsongen nu i maj och den andra halvan i juli, så vi kommer att få ta del av fem nya avsnitt den 27 maj och de fyra sista ur den fjärde säsongen den 1 juli.
 

17 ytterligare tv-premiärer under maj:

 
Nanna Blondell tar över som polisutredare i nya säsongen av "Partisan" hos Viaplay.
 
1 maj:
”Partisan” (säsong 2, Viaplay)
 
5 maj:
”The Pentaverate” (säsong 1, Netflix)
 
6 maj:
"Star Trek: Strange New Worlds" (säsong 1, Paramount+)
"The Wilds" (säsong 2, Prime Video)
 
11 maj :
”How I Met Your Father” (säsong 1, Disney+)
 
12 maj:
"Breeders" (säsong 3, HBO Max)
 
Den andra säsongen av Emmyfavoriten "Hacks" kommer till HBO Max.
 
13 maj:
"Hacks" (säsong 2, HBO Max)
 
15 maj:
"Conversations with Friends" (säsong 1, HBO Max)
"Maskineriet" (säsong 2, Viaplay)
 
16 maj:
"Fartblinda" (säsong 2, C More)
 
18 maj:
"Life & Beth" (säsong 1, Disney+)
 
19 maj:
”Allt som blir kvar” (säsong 1, SVT)
 
Den tredje säsongen av "Love, Death & Robots" släpps på Netflix.
 
20 maj:
"Love, Death & Robots" (säsong 3, Netflix)
”Now and Then” (säsong 1, Apple TV+)
 
23 maj:
"Made in Finland" (säsong 1, C More)
 
25 maj: 
"Wu Tang: An American Saga" (säsong 1, Disney+)
 
29 maj:
"Lyckoviken" (säsong 4, Viaplay)
 

Läs också: 140 nya filmer, serier och dokumentärer på Viaplay i maj 2022

 
Vilka tv-premiärer ser du mest fram emot under maj? Kommentera gärna nedan!
| 30 april 2022 12:00 |