Serie

Skribent

Oscar Söderman

5 april 2020 | 18:00

Grundkurs i "Community"-vetande

Sitcom-serien ”Community” har fått alla sex säsonger släppta på Netflix. Kultserien, som kämpade att hålla sig vid liv när det begav sig, har över tio år senare visat sig indirekt vara en av 2010-talets allra viktigaste serier. I den här grundkursen kommer vi gå igenom varför.
Nu när Netflix precis har införskaffat rättigheterna att streama en av det tidiga 10-talets allra mest inflytelserika tv-serier vill jag passa på att hälsa er alla välkommna till grundkursen i "Community"-vetande på 30 hp.
 

Kursintroduktion

 
I denna introducerande kurs kommer vi att gå igenom bakgrundshistorien och hur serien, skapad av den oftare än inte kontroversielle upphovsmannen Dan Harmon, indirekt påverkat ett flertal av årtiondets mest betydande medieverk.
 
Tv-programmet om en studiegrupp som träffas på ett, låt oss generöst säga medelmåttigt, community college var banbrytande i dess meta-humor som inte bara refererar till sig själv utan även andra filmer/serier och bakom kulisserna-händelser. Studiegruppen var en brokig skara av färgglada karaktärer som genom seriens gång såklart blir en familj.
 
 
Idag är Dan Harmon antagligen mest känd som den ena halvan av skaparna bakom den omåttligt populära animerade tv-serien ”Rick and Morty”. Innan det under det tidiga 2000-talet var han en av skaparna bakom ”The Sarah Silverman Program”, manusförfattare till den animerade filmen ”Monster House”, och en av upphovsmännen bakom Channel 101.
 
År 2009 visade sig bli ett viktigt år för Harmon. Det var året han vann en Emmy för musikskrivandet i Hugh Jackmans öppningsnummer på Oscarsceremonin, och kanske viktigast var det året hans första sitcom ”Community” hade premiär.
 

Den udda fågeln

 
Serien var Harmons bebis, han brann för programmet något enormt. Tanken var att egentligen göra en väldigt uppriktig berättelse om dessa svarta får, hela skolan består av både personal och elever som till stor del inte hör hemma i samhällets traditionella fack.
 
I grunden var ”Community” ett ensemble-program. Jeff Winger spelad av Joel McHale var den som klassades som ledaren, han var en Bill Murray-inspirerad karaktär som kunde tala sig ur det mesta. Men tanken var som sagt att hela gruppen skulle lyfta varandra. Resten av gruppen fylldes bland annat ut av Donald Glover, Alison Brie, och humorlegenden Chevy Chase.

Som så ofta fallet blir med legendarer så kan deras egon bli, låt oss säga uppblåsta, något som allt för ofta kolliderade med Harmons egna ego. Bråket bakom kulisserna pågick konstant, och vid varje säsongslut var de tvungna att skriva en potentiell utväg för Chevys karaktär Pierce. Detta ifall han beslutat sig för att inte komma tillbaka.
 
 
”Community” var en udda liten fågel i det dåtida tv-landskapet, ett landskap som inom några få år skulle gå igenom en fundamental förändring med streamingtjänsternas uppgång. Tanken med tidens tv-program var att en serie skulle vara lättillgänglig för alla, vem som helst skulle kunna kolla och droppa in när som helst i avsnittet utan tidigare vetskap om något. Så ser det inte riktigt ut idag med sträckkollamdet som en regerande metod att konsumera serier.

Network-formeln var något som Harmon och ”Community” följde i seriens början, det visade sig dock inte vara en vidare framgångsrik metod. Serien slog aldrig riktigt igenom stort. Det var långt ifrån en dålig serie, men också långt ifrån det den skulle bli.
 
Det vill säga fram till säsong 1 avsnitt 21 - ”Contemporary American Poultry” - en renodlad ”Maffiabröder”-parodi med drag av andra klassiska maffiafilmer och fokus på friterad kyckling. Med detta avsnitt kan det argumenteras att ”Community” verkligen hittade sin egen röst och byggde upp en humorstil som mer än innan förlitade sig på referenser.
 

Avsnittet som ändrade allt

 
Om någon av er bestämmer er för att kolla igenom hela serien och finner det svårt att faktiskt komma in i serien, kan det rekommenderas att börja med det avsnittet. Det finns såklart guldkorn tidigare i säsong 1 också, men efter ”Contemporary American Poultry” blev serien något helt eget som än idag har ett starkt följe.
 
 
Efter detta blev parodiavsnitten det som kännetecknade ”Community” allra mest, många avsnitt tog en genre och placerade studiegruppen i denna med ett gäng referenser till klassiska filmer i samma genre. Exempel på dessa avsnitt är ”Critical Studies” (S2E19) en mashup av ”My Dinner With Andre” och ”Pulp Fiction”, eller ”Pillows and Blankets” (S3E14), ett Ken Burns-aktigt dokumentäravsnitt som skildrar kriget mellan kudd- och täck-fort.

Serien klarade sig år efter år undan med det konstanta hotet av nedläggning evigt överhängande. I hela sex turbulenta säsonger klarade dock ”Community” sig undan detta, trots avhopp från två av de starkaste stjärnorna - Donald Glover och kanske inte helt oväntat även Chevy Chase.
 
Studion hade tagit det stora beslutet att sparka Dan Harmon innan seriens fjärde säsong, allt för att tillfredsställa Chase, ett beslut som dock bara höll komedilegendaren kvar i en säsong innan han till slut bestämde sig för att lämna ändå. Vilket i sin tur ledde till det häpnadsväckande och otroligt ovanliga beslutet att återanställa Harmon till den femte säsongen.
 
 
I de två säsongerna som följde kom den fjärde säsongen att refereras i serien som gasläckeåret, ingen kommer ihåg något. Harmon styrde skeppet in i hamn efter återanställningen med det två sista säsongerna. "Six seasons and a movie" hade kommit att bli ett mantra för serien och dess följare.
 

Efter nedläggningen

 
Det var helt enkelt en serie som vägrade dö, mycket tack vare en liten men passionerad följarskara som höll den vid liv. Filmen, som många förväntat sig efter de sex säsongerna nådde sitt slut, har dock aldrig blivit av, och oddsen att den någonsin kommer bli det är vi det här laget låga. Människorna bakom ”Community” har dock gått vidare till mycket större projekt, flera av dem är idag till och med några av Hollywoods allra mest inflytelserika.

Utan ”Community” hade till exempel Marvels cinematiska universum med största sannolikhet inte sett ut som det gör idag, Joe och Anthony Russo ("Avengers: Infinity War" och "Avengers: Endgame") var exekutiva producenter och regisserade bland annat seriens pilot.
 
Dan Harmon själv bidrog lite grann till "Doctor Strange"-manuset och en annan viktig spelare bakom ”Communitys” kulisser - Chris McKenna - har skrivit båda filmerna om Spindelmannen och ”Ant-Man and The Wasp”.
 
 
Några av dagens mest talangfulla skådisar som Alison Brie och Donald Glover hade inte fått sin start utan ”Community”. Till och med musikbranschen hade sett annorlunda ut då Glover och den svenske Ludwig Göransson inte träffats om det inte vore för kultserien. De två samarbetar tätt i skapandet av Childish Gambino-albumen. Göransson har såklart också nått höga höjder efter sitt tidiga arbete i ”Community”.

Om det visar sig att ni aldrig sett ”Community” innan så är det här ett ypperligt tillfälle, för filmfantaster är den så gott som ett måste vid det här laget. Dels för hur mycket den skämtar om film, men kanske mest för hur mycket den visat sig påverkat branschen under åren som följde.

Det var allt för grundkursen. Ni som planerar att studera vidare bör söka följande kurser: Chevy Chase - Streets ahead or Streets behind? (15 hp, kursen föreläses på engelska), Från Pop till Pop - Det återkommande skämtets magnitud (7,5 hp) och Winger-talets retorik (7,5 hp).
| 5 april 2020 18:00 |