Film

Skribent

Andreas Samuelson

12 september 2023 | 21:30

Gravallvarlig skräck i trailern till ”Jurtjyrkogården”-uppföljare

Dags att gräva upp de odöda igen - 2019 års remake av Stephen King-rysaren ”Jurtjyrkogården” får en prequel. Se trailern till ”Pet Sematary: Bloodlines” här.
Originalfilmen från 1989 blev en enorm kassasuccé när den kom och var en av få Stephen King-filmer han själv skrev manus till. 2019 kom en nyinspelning som trots ljummen kritik lockade publik den också. Nu är det alltså dags för en prequel, ”Pet Sematary: Bloodlines”, och denna gång är karaktären Jud Crandall (tidigare spelad av Fred Gwynne respektive John Lithgow) i centrum.
 
 
Filmen utspelas 1969 när Jud (Jackson White) drömmer om att fly sin dammiga hemstad Ludlow men upptäcker dess skrämmande hemlighet i form av den ökända djurkyrkogården. Han slår sig samman med sina barndomskompisar för att konfrontera ondskan som hemsöker staden.
 
 
Förutom White (”Ambulance”, ”Tell Me Lies”) ser vi även David Duchovny, Henry Thomas (”The Haunting of Hill House”), Samantha Mathis (”The Strain”), Forrest Goodluck (”Cherry”), Natalie Alyn Lind (”Gotham”) och gamla blaxploitation-drottningen Pam Grier (”Jackie Brown”) i rollerna. Lindsey Anderson Beer (manuset till ”Sierra Burgess Is a Loser”) regidebuterar och har även skrivit manus tillsammans med Jeff Buhler (som även skrev 2019 års film).
 
 
I en intervju med IGN berättar Anderson Beer varför Jud och hans bakgrundshistoria kändes som ett naturligt fokus i den nya filmen:
 
- Han är en så mystisk och motsägelsefull karaktär, som agerar ologiskt genom att berätta för sin vän Louis om den sura marken i Ludlow med kraften att väcka de döda, även om han vet att hemska saker kommer att ske. Det fanns ett stort frågetecken i hans agerande som jag kände att jag ville ha svar på - eftersom boken antyder att unga Juds möte med ondskan i form av Timmy Baterman gjorde honom till ett mål för Ludlows onda krafter, som viskade till honom när han var svag. Boken kallar Jud "skogens väktare". Men hur blev han dess väktare?
 
Baserat på trailern ser det ut som det återigen blir en hel del blod och våld, men denna franchise har aldrig varit någon favorit hos kritikerna. Men det kan inte bli värre än ”Jurtjyrkogården 2”...
 
Se trailern här:
 
 
Filmen har USA-premiär på Paramount+ den 6 oktober.
 
Får du lust att se ”Pet Sematary: Bloodlines”?
| 12 september 2023 21:30 |