Film

Skribent

Josefine Krischausky

10 april 2022 | 07:00

Grattis "Star Wars"-stjärnan Daisy Ridley, 30 år idag!

MovieZine gratulerar skådespelaren som för några år sedan gick från att vara okänd, till att bli det välkända namnet bakom rollfiguren Rey.
För drygt tio år sedan inledde Daisy Ridley sin skådespelarkarriär, som till en början bestod av kortfilmer och mindre tv-roller, i brittiska serier som "Tyst vittne" och "Mr Selfridge". Sin första roll i en långfilm gjorde hon 2015, i skräckfilmen "Scrawl", och inte alls långt efter dess var det dags för henne att slå igenom på riktigt, i den roll som alla idag känner igen henne för.
 
När skådespelaren blev castad som Rey, en av de centrala rollfigurerna i "Star Wars: The Force Awakens" var hon knappast bekant för den breda publiken. Efter filmens mycket väl mottagna premiär blev hennes namn dock långt ifrån okänt. Rollen upprepade hon därefter i två "Star Wars"-filmer till, och hon sågs sist som karaktären i 2019 års "The Rise of Skywalker". 
 
 
Under de senaste fem åren har Ridley även, om man tittar utanför "Star Wars"-världen, kunnat ses i bland annat "Mordet på Orientexpressen", "Hamlet"-tolkningen "Ophelia" och sci-fi-äventyret "Chaos Walking". Utöver det har hon också hunnit med en del röstskådespel, i filmer som "Pelle Kanin" såväl som ett antal tv-spel.
 
Just nu är skådespelaren aktuell i Judd Apatows komedi "The Bubble", som hade premiär i början av april. Senare detta år kommer hon bland annat kunna ses i den psykologiska thrillern "The Marsh King's Daughter", och längre fram i det verklighetsbaserade dramat "Young Woman and the Sea". Samtidigt sägs det att Reys medverkan i "Star Wars"-universumet ännu inte är över...
 
Medan vi väntar på att få se vilka fler roller framtiden har att erbjuda, passar MovieZine på att önska Daisy Ridley ett stort grattis på 30-årsdagen!
| 10 april 2022 07:00 |