Skribent

Andreas Samuelson

18 augusti 2013 | 15:15

Grattis Roman Polanski, 80 år!

En av våra största regissörer och thrillermästare fyller 80 år. Det är värt en rungande skål.

Rajmund Roman Liebling föddes i Paris, Frankrike 18 augusti 1933 av polska föräldrar som återvände till hemlandet 1936, tre år innan andra världskriget inleddes. Efter att nätt och jämnt ha överlevt kriget så skickades han till teknisk skola av fadern men valde att satsa på film, som han pluggade Lods Film School.

Han började filmkarriären som skådespelare innan han började göra egna filmer. Efter en rad kortfilmer gjorde han sin första långfilm, thrillern "Kniven i vattnet" 1962, som Oscarsnominerades för Bästa utländska film (den första polska filmen som uppnått det).

Han visade sig kunna bemästra både spänning och svart humor i kommande filmer, inklusive klassiker som "Repulsion", "Djävulsk gisslan", "Vampyrernas natt" och "Chinatown". Mordet på hans hustru Sharon Tate (som medverkade i några av hans filmer) samt den ökända våldtäktsdomen som fick honom att fly USA påverkade hans karriär.

De flesta av hans filmer under 80- och 90-talet höll inte samma kvalité som hans tidigare filmer men "Pianisten" från 2002 innebar både en comeback och en Oscar för Bästa regi. Han har sedan dess kommit tillbaka på banan med sevärda titlar som "The Ghost Writer" och "Carnage". En regissör med utsökt smak som fortsätter att både roa och hålla oss på helspänn.

| 18 augusti 2013 15:15 |