Skribent

Andreas Samuelson

23 augusti 2013 | 01:01

Grattis Kristen Wiig, 40 år!

En av världens roligaste och numera mest inflytelserika kvinnor inom filmen fyller hela 40. Grattis till Kristen Wiig!

Kristen Carroll Wiig (efternamnet är av norskt härkomst) föddes den 22 augusti 1973 i Canandaigua, New York och flyttade till Lancaster, Pennsylvania innan de slog sig ner i Rochester, New York. När hon studerade konst vid Arizonas universitet uppmuntrades hon till att skådespela av sin lärare.

Hon flyttade till Los Angeles och anslöt sig likt många andra "Saturday Night Live"-skådespelare sketch- och improviseringsgruppen The Groundlings. Hon filmdebuterade som statist i indiefilmen "Melvin Goes to Dinner" (2003) och efter en rad småroller och TV-jobb så anlitades hon till "SNL" 2005 där hon gjorde succé med populära karaktärer och imitationer.

Hon uppmärksammades med roliga biroller i filmer som "På smällen", "Walk Hard", "Livet från den andra sidan", "Adventureland" och "Whip It". Hon fick större roller som kvinnlig sidekick i komedierna "Paul" och "MacGruber" innan det ordentliga genombrottet kom med Judd Apatow-producerade "Bridesmaids".

Wiig skrev filmen med Groundlings-kollegan Annie Mumolo och de Oscarsnominerades för Bästa manus, samt att Wiig nominerades för en Golden Globe för Bästa huvudroll. Filmen slog rekord som en av de mest inkomstbringande kvinnokomedierna någonsin och banade väg för både Wiig och hennes motspelare.

Wiig är i år aktuell i både dramakomedin "Girl Most Likely", animerade "Dumma mej 2" och TV-serien "Arrested Development". Kommande filmerna, uppföljarna till "Anchorman" och "Draktränaren", är bara två av många titlar bland skådespelerskans blomstrande meriter.

| 23 augusti 2013 01:01 |