Film

Skribent

Andreas Samuelson

17 januari 2022 | 18:00

3 succéfilmer som kickade igång Jim Carreys karriär

Vår tids kanske största komediskådespelare fyller 60 och vi ser tillbaka på hans karriär, men främst året 1994 som förvandlade honom till stjärna.
Charlie Chaplin, Jerry Lewis - och Jim Carrey. Oavsett vad man anser om hans karaktäristiska spelstil så går det inte att förneka att kanadensaren blivit vår kanske största, populäraste stjärna inom komedifacket. Det stora genombrottet skedde 1994 men faktum är att Carrey varit aktiv långt före dess.

Redan som 15-åring på 1970-talet försökte sig Carrey på ståupp för första gången men floppade rejält. Det tog många försök, inklusive en misslyckad audition för ”Saturday Night Live” (den första av flera) innan han började få riktiga jobb och flyttade till Hollywood.

En relativt framgångsrik karriär som ståupp-komiker inleddes vilket även ledde till en huvudroll i vampyrkomedin ”En lady på bettet” samt biroller i mer respekterade titlar som ”Peggy Sue gifte sig” och Clint Eastwood-filmerna ”Dödsspelet” och ”Pink Cadillac”.

På 1990-talet medverkade han i det populära men kortlivade sketchprogrammet ”In Living Color” (med bröderna Wayans) som så småningom skulle leda till hans första, stora huvudroll på film.
 
 

Den galopperande detektiven

 
Producenterna till den första komedin om Ace Ventura hade redan haft flera andra, kändare skådespelare i åtanke (från Rick Moranis till Whoopi Goldberg) innan de upptäckte Carrey i ”In Living Color”. Carrey hjälpte till att skriva om manuset och fick fria tyglar att improvisera under inspelningen. Han har själv berättat hur säker han var på att filmen antingen skulle vara något folk verkligen gillade - eller ödelägga honom. Han kunde knappast haft mer rätt, när filmen släpptes i februari.
 
Medan kritikerna var minst sagt tveksamma (speciellt de som poängterade filmens transfobi) så strömmade biopubliken. Sällan eller aldrig hade de sett en sådan vild, energisk och vansinnig galenskap på film tidigare. Filmen drog in över 107 miljoner dollar (på en 15 miljoners budget) och Carrey blev superstjärna över en natt. Den följdes av två uppföljare (varav en direkt på DVD utan Carrey) samt en tecknad TV-serie.
 
 

The Mask

 
Filmatiseringen av serietidningen genomgick en lång period av omskrivningar (från att urpsrungligen varit planerad som en skräckfilm) och skådespelarval (Robin Williams var bland annat påtänkt) sedan 1989. När det äntligen var dags var det Carreys förflutna i ”In Living Color” såväl som ståuppscenen som fick regissör och producenter att välja den färska stjärnan. Carreys bekanta gummiansikte kombinerades den här gången av animerade specialeffekter som mer än tidigare förvandlade honom till en levande seriefigur.
 
Filmens framgång när den släpptes i juli utklassade till och med Ace Venturas då kritikerna dels var med på notan denna gång och lovordade Carreys insats. Men inkomsterna på över 351 miljoner dollar (på en knappt 20 miljoners budget) gjorde filmen till den (då) näst bäst säljande filmen baserad på en serietidning efter ”Stålmannen”. Även "The Mask" följdes av en tecknad TV-serie samt ett TV-spel och en misslyckad uppföljare utan Carrey.
 
 

Dum och dummare

 
Året 1994 avslutades om möjligt lika framgångsrikt som det startade för Carrey. Hans roll som Ace Ventura upptäcktes av bröderna Farrelly som då gav honom ena huvudrollen när de skulle regissera sin första långfilm. Den här gången fick Carrey chansen att bevisa att han fungerar lika bra med en god motspelare. Den mer dramatiskt etablerade Jeff Daniels parades lite oväntat ihop med Carrey och lika oväntat var det en perfekt match.

Komedin kanske inte hyllades av kritikerna men publiken strömmade även den här gången. Inkomsterna på över 247 miljoner dollar (budgeten var på 17!) var det slutliga beviset på att Carrey var en ny, pålitlig filmstjärna och affischnamn. Filmen följdes av en tecknad TV-serie och en prequel, samt en uppföljare 20 år senare där Carrey återförenades med Daniels.
 
Totalt drog Carreys trio av filmer in 550 miljoner dollar, vilket gjorde honom till den näst mest inkomstbringande skådespelaren efter Tom Hanks året 1994. Därefter har han kombinerat komedier med mer dramatiskt betonade, respekterade rollprestationer, bland annat ”Truman Show” och ”Man on the Moon”, för vilka han Golden Globe-belönades. Han försvann lite ur rampljuset under 2010-talet med färre roller och mer fokus på andra projekt, som barnböcker och konst. Han gjorde nyligen en mindre comeback som skurken i ”Sonic the Hedgehog”, en roll han ska upprepa i den kommande uppföljaren. Det ryktas också om att han ska göra en tredje Ace Ventura-film. Oavsett projekt så ser det ut som om vi kommer få avnjuta flera år till av Jim Carreys imponerande talanger.
 
Vilken är din favoritfilm med Carrey?
| 17 januari 2022 18:00 |