Skribent

Mats Karlsson

13 juli 2012 | 16:01

Grattis Harrison Ford, 70 år!

MovieZine gratulerar mannen som har gett oss många oförglömliga roller under sin skådespelarkarriär.

Harrison Ford är sannerligen en legend i filmvärlden och med all rätt. Få skådespelare har gett oss så många rysningar av vällust som Ford. Vem kan glömma Han Solo i "Star Wars", Indiana Jones i "Indiana Jones"-filmerna. Men den gode Ford har gett oss mycket mer än så.

Harrison Ford inledde sin skådespelarkarriär 1966 i filmen "Storslam i Los Angeles" och inte förrän han fick rollen som Han Solo i George Lucas "Star Wars" gjorde han sig ett namn. Men det definitiva genombrottet kom självklart i Steven Spielbergs "Jakten på den försvunna skatten", den första filmen om arkeologen Indiana Jones. En annan ikonisk karaktär Ford har i sitt CV är Rick Deckard i Ridley Scotts "Blade Runner".

80-talet blev Fords decennium, där vi hittar många bra filmer eller vad sägs om Peter Weirs "Vittne till Mord" och "Moskitkusten", Roman Polanskis "Frantic". Men även 90-talet bjöd på några guldkorn, såsom "Jagad", "Påtaglig fara" och "Air Force One". Däremot har inte 2000-talet bjudit på lika stora upplevelser, men vi fick i alla fall "K-19: The Widowmaker".

Det vi har och se fram emot framöver är "Ender's Game" och "Paranoia", däremot hoppas vi att Ford glömmer bort "Indiana Jones 5". Med det sagt får vi gratulera Harrison Ford på 70-årsdagen!

Vilken av hans roller är din personliga favorit? Kommentera nedan.

| 13 juli 2012 16:01 |