Film

Skribent

MovieZine

31 maj 2020 | 10:40

Grattis Clint Eastwood, 90 år! Här är dina bästa filmer

En av biodukens hårdaste hjältar och flitigaste regissör fyller jämnt. Men vilka är egentligen hans främsta filmroller? Tio läsare tipsar om sina favoriter.
Clintan är en filmlegendar som underhållit sin publik sedan 1950-talet. Idag fyller han 90 och visar fortfarande inga tecken på att dra ner på tempot. Så sent som i våras släpptes filmen "Richard Jewell", i Eastwoods regi, och förra året spelade han huvudrollen i sin egna "The Mule".

Passionen för film hittade han redan i 20-årsåldern, och medverkade i småroller i ett antal b-skräckisar. Det stora genombrottet dröjde dock inte länge. Huvudrollen som den namnlöse hjälten i Sergio Leones "Dollar-trilogi" gjorde honom till en av biodukens och westerngenren mest eftertraktade stjärnor.

Idag har Clint Eastwood över 70 filmroller bakom sig från nästan lika många år i branschen. Han har dessutom hunnit regissera hela 40 filmer, vilket gör honom till en av Hollywoods flitigaste mångsysslare.

Det skulle ta alldeles för lång tid att ens försöka räkna upp hans bästa filmer, så vi frågade er läsare på Facebook:
 

Vilka är Clint Eastwoods främsta roller?

 
"Den gode, den onde och den fule". En av westerngenrens bästa filmer nånsin. - Filip Z.

"Mannen utanför lagen" är nog min personliga favorit. Sen älskar jag det sadistiska mörker som "Mannen med oxpiskan" levererar. Verkligen ingen mysig film att se, med Clintan som går ifrån antihjälte till snudd på skurk, men fan vilket intryck den lämnade. - Mårten W.

"Broarna i Madison County" är hans bästa. - Marcus J.

Underbara karl! Finns så många, "Den onde, den gode, den fule" är nog favoriten. Förra helgen såg vi "För några få dollar mer". Men även nyare filmer som "Gran Torino" och "The Mule" är riktiga höjdare. - Viktoria N.

Finns ingen film som slår "Million Dollar Baby". Har var min favorit sen den kom. Allt med den filmen är perfekt. ”Det var ju en bra boxningsfilm.” Du är vänlig och lämnar min lägenhet. - Emil R.

Åh, han har gjort så mycket bra men måste jag välja så väljer jag "Broarna i Madison County" och "I skottlinjen". - Therese J.

"Örnästet", "Unforgiven", "Den vilda fighten", "Nu fightas vi igen", "Heartbreak Ridge", "Absolut makt". - Göran H.

...tror att flera har sett förbi "Play Misty for me", som ändå har thriller- (såväl som rysar)element. - Daniel B.

Omöjligt att hitta någon favorit, men ser ingen som nämnt "A Perfect World" så jag nämner den. - Johan S.

Många heta tips här, men tycker att "Flykten Från Alcatraz" bör nämnas. - Patrik C.

"Did he fire six shots or only five?"... "Dirty Harry" från 1971 såklart. - Joakim T.
| 31 maj 2020 10:40 |