Film

Skribent

Mats Karlsson

30 mars 2014 | 12:01

Grattis Batman, 75 år!

Den 30 mars 1939 såg Läderlappen, The Dark Knight eller helt enkelt bara Batman dagens ljus för första gången.

(Artikeln publicerades sommaren 2012.)

Christopher Nolans sista Batman-film "The Dark Knight Rises" går som vi vet upp på de svenska biograferna den här veckan, men vad vet vi om Bob Kanes klassiska karaktär egentligen? Vi tittar närmare på var och hur karaktären Batman har synts till under årens lopp och när eran inleddes.  

1939 - Seriekaraktären The Bat-Man skapades av duon Bob Kane och Bill Finger och såg dagens ljus i serietidningen Detective Comics den 30 mars 1939. Senare ändrades namnet till enbart Batman, men har även blivit kallad The Caped Crusader, The Dark Knight och The Worlds Greatest Detective.

Lewis Wilson som Batman

1943 (Batman) - Det tog inte många år förrän Batman dök upp på biograferna, dock inte som spelfilm. Man valde istället att köra "Batman" i 15 episoder på biografen. Lewis Wilson porträtterade Batman och blev den förste att gestalta den idag välkände seriekaraktären.

Robert Lowery som Batman

1949 (Batman and Robin) - Robert Lowery tog över slängkappan från Lewis Wilson och precis som föregående version valde man att köra "Batman and Robin" i 15 episoder. Rollen som Robin spelades av Johnny Duncan.

1966 (Batman) - Det tog många år innan Batman äntligen tog språnget till TV-rutan. Det blev Adam West som fick uppdraget att gestalta Batman och Burt Ward som hans sidekick Robin. TV-serien höll sig kvar i TV-rutorna i tre säsonger som resulterade i totalt 120 avsnitt.

Adam West som Batman

1966 (Batman) - Samma år kom den första riktiga spelfilmen om Batman med Adam West och Burt Ward som Batman och Robin, precis som i TV-serien. Man producerade filmen mellan första och andra säsongen av den pågående TV-serien.

Michael Keaton som Batman och Kim Basinger som Vicki Vale

1989 (Batman) - Efter 23 år gjorde man ett nytt försök att ta Batman till bioduken och denna gång spelades den mörke riddaren av Michael Keaton och ingen mindre än Tim Burton regisserade filmen. Jack Nicholson gjorde här den omtalade rollen som The Joker. Succén var snart ett faktum, 411 miljoner dollar inkasserade filmen på en produktionsbudget av 35 miljoner.

1992 (Batman Returns) - Med tanke på knallsuccén med första filmen var det givet att det skulle bli fler filmer. 3 år senare kom uppföljaren med Michael Keaton som Batman och Tim Burton i registolen. Danny DeVito blev filmens store skurk, Penguin och Michelle Pfeiffer som Catwoman.  Filmen fick en högre produktionsbudget, 80 miljoner och resultatet lägre än första filmen, 266 miljoner dollar. Men fortfarande välinvesterade pengar.

Val Kilmer med Nicole Kidman

1995 (Batman Forever) - Den tredje filmen tog Joel Schumacher över registolen och Tim Burton nöjde sig med att bli filmens producent. Även Michael Keaton kände sig nöjd med två filmer och lämnade över slängkappan till Val Kilmer. Tommy Lee Jones och Jim Carrey gestaltade skurkarna Two-Face och The Riddler. Ekonomiskt gick den bra, 336 miljoner dollar på en budget av 100 miljoner.

George Clooney som Batman, nu med bröstvårtor

1997 (Batman & Robin) - Det sista försöket i serien gjorde även denna gång av Joel Schumacher, men utan Val Kilmer. Det blev istället George Clooney som axlade rollen som Batman och Robin spelades av Chris O'Donnell. Filmens skurkar spelades av Arnold Schwarzenegger (Mr Freeze), Uma Thurman (Poison Ivy) och Jeep Swenson (Bane). Det blev den minst ekonomiskt framgångsrika filmen i serien med 238 miljoner dollar i intäkter på en budget av 125 miljoner, och också den i särklass mest hatade i serien.

2005 (Batman Begins) - Det skulle inte ta mer än 8 år innan Warner Bros återupplivade Batman och tog honom till bioduken. Nu blev det relativt okända indieregissören Christopher Nolan som fick chansen att visa vad han kunde göra med Batman, som nu spelades av Christian Bale. Cillian Murphy spelade filmens skurk Scarecrow och så vi fick vi bekanta oss med Ra's Al Ghul. Ekonomiskt sett gick den över förväntan, 372 miljoner dollar på en budget av 150 miljoner.

Christian Bale som Batman

2008 (The Dark Knight) - Tre år senare kom uppföljaren och den tog alla med storm, kritiker, biobesökare och sist men inte minst box office. Vid sin sida hade han återigen Christian Bale som Batman och filmens store skurk såg vi Heath Ledger som The Joker, som dessvärre gick bort innan filmen fick premiär. Med en produktionsbudget på 185 miljoner genererade filmen sanslösa 1 miljard dollar.

2012 (The Dark Knight Rises) - Nolan avslutar sin trilogi med att visa upp hårdföre Bane, spelad av Tom Hardy. Trots att både filmbolag och biopublik vill att han ska fortsätta göra Batman-filmer har Nolan nu sagt att detta blir hans sista film om den mörke riddaren.

75 år har förflutit sedan Bob Kane och Bill Finger skapade karaktären och har under dessa år berikat oss med 12 produktioner, både TV och film. Sju olika skådespelade har gestaltat den omåttligt populära karaktären och då är inte alla röstskådespelare till de animerade produktionerna inräknade.

Nu går capen över till Ben Affleck som gör rollen i Zack Snyders "Batman vs Superman" år 2015, samtidigt som staden "Gotham" lever sitt egna liv i en kommande TV-serie.

Vem är din favorit-Batman? Kommentera nedan.

| 30 mars 2014 12:01 |