Spel

Skribent

Viktor Eriksson

5 februari 2024 | 21:30

Grammyjuryn har bestämt sig: Här är årets bästa spelmusik

Gick till en galax långt, långt bort som inte är vidare främmande för musikpriser.
I samband med gårdagens Grammygala i USA delades bland annat pris ut för "årets bästa spelmusik". Årets vinnare var Stephen Barton och Gordy Haab som skrev musiken till “Star Wars Jedi: Survivor".
 
Övriga nominerade var Sarah Schachner för “Call of Duty: Modern Warfare II", Bear McCreary för “God of War Ragnarök”, Peter Murray, J Scott Rakozy och Chuck Myers för “Hogwarts Legacy” och Jess Serro, Tripod och Austin Wintory för “Stray Gods: The Roleplaying Musical”.
 
Star Wars är förstås ingen främling för att kamma hem musikpriser men faktum är att detta var andra gången någonsin som en Grammy för bästa spelmusik delades ut. Första gången var under 2023 när vinnaren var Stephanie Economou för musiken till “Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarok”.
 
Innan spelmusik fick sin egen kategori har bara tre andra spel nominerats för en Grammy.
 
Christopher Tins “Baba Yetu” till “Civilization IV” vann under 2011 en Grammy för bästa instrumentella arrangemang med vocalist. Austin Wintorys musik till “Journey” nominerades 2013 till en Grammy för bästa soundtrack till visuell media och under 2022 vann Charlie Rosen och Jake Silverman en grammy för bästa arrangemang, instrumentellt eller a cappalla, för deras cover av Meta Knight’s Revenge från “Kirby Super Star”.
 
Vilket spel från 2023 tyckte du hade bäst musik?
 
 
| 5 februari 2024 21:30 |