Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

11 mars 2024 | 17:00

Svenska filmklassikern "Gösta Berlings saga" fyller 100 år - tog Greta Garbo till Hollywood

Den mytomspunna, mystiska Greta Garbo blev en legend redan under sin livstid, och det var här det började.
Svensk film har en lång och stark historia bakom sig. För bara tre år sedan fyllde en av mina favoriter bland vår inhemska produktion 100 år, nämligen "Körkarlen".
 
Nu firar en annan hyllad Selma Lagerlöf-filmatisering också tresiffrigt. Den här hade dock ännu större effekt på omvärlden.
 
Stumfilmsmästaren Mauritz Stillers "Gösta Berlings saga" är baserad på Lagerlöfs roman med samma namn och utspelas i Värmland, under tidigt 1800-tal. Den följer kavaljerna på bruket Ekeby som mest ägnar sin tid åt fest och kortspel.
 
En av dessa kavaljerer är alkoholiserad och avsatte prästen Gösta Berling, som trots de dagliga distraktionerna plågas av minnen från förr.
 
Selma Lagerlöf var själv inte speciellt förtjust i filmen, hon uppskattade inte de ändringar som regissören och manusförfatten Mauritz Stiller gjorde. Men det var den tidens största filmproduktion och lever kvar som en av våra stora filmklassiker.
 
Dessutom gav den förstås resten av världen Greta Garbo. "Gösta Berlings saga" var inte hennes första filmroll, men henne första stora. För om Lagerlöf kände sig sval inför filmen så var MGM-grundaren Louis B. Mayer desto hetare. Han bjöd in både Garbo och Stiller till USA, och trots att även Stiller försökte sig på en karriär där var det bara skådespelerskan som blev kvar.
 
Den amerikanska karriären vara dock bara i lite drygt 15 år, innan Greta Garbos första fiasko blev hennes sista film. Fast trots att det har gått mer än 80 år sedan dess så lever myten Garbo kvar i våra kollektiva sinnen.
 
Och det har vi "Gösta Berlings saga" att tacka för.
 
Vill du se vad det var Louis B. Mayer såg? "Gösta Berlings saga" finns att hyra eller köpa digitalt hos SF Anytime.
 
För den intresserade, en videoessä om "Gösta Berglings saga":
 

Läs också: "Metropolis" är en 97 år gammal stumfilm - går den fortfarande att se?

 
| 11 mars 2024 17:00 |