Film

Skribent

Katarina Emgård

29 september 2015 | 18:00

Glädjedödaren – de fruktade plotholen

En (o)logisk lucka kan sabba hela filmen. Som tur är har vi ett gäng troliga förklaringar.
Att hitta på och skriva berättelser är inte alldeles enkelt. Kanske är det speciellt komplicerat idag när logik ofta väger tyngre än fantasi. Då gäller det att ha dubbelkollat så att alla svarta hål, magiska dörrar, enhörningar och resor i tiden följer något slags sunt förnuft. Jag måste dock erkänna att även jag finner det väldigt underhållande att se illvilliga skribenter febrilt leta efter olika sätt att slakta storfilmerna på. Så låt oss hålla lite distans och ställa de där frågorna som kan få världar att rämna. 

Obs! Artikeln kryllar av spoilers, har du inte sett ”Tillbaka till framtiden”, ”Indiana Jones” eller annan valfri klassiker så bör du ändå gå och göra det nu istället för att sitta här och läsa. 

Så med en i allra högsta grad medioker känsla för logik ska jag ge mig i kast med att assistera manusförfattarna och hjälpa till att bortförklara deras plotholes. 

Eller som Ben Affleck tydligen ska ha frågat regissören till ”Armageddon” - ”Wouldn’t it be easier for NASA to train astronauts how to drill rather than training drillers to be austronauts?” Varpå Michael Bay helt naturligt har bett honom att hålla käften. 

1. Tillbaka till framtiden


Large d6686626f18e322cac6dd007a48d1baf tillbaka till framtiden

Förutom de uppenbara frågorna som varför ingen känner igen klädmärket Calvin Klein och låten ”Johnny B. Goode”  när de dyker upp på marknaden, så undrar jag hur det kommer sig att McFlys käre mor inte blir misstänksam över det faktum att hennes son växer upp och ser ut som en exakt kopia av hennes tonårscrush?

Teori: Lorraine McFly har blivit bortförd av aliens och blivit befruktad med Marty-klonspermier. Detta då Marty också är en alien och har blivit ombedd av sina alienbossar att landa på jorden för att spica upp manliga underkläder och ge Chuck Berry en skjuts i karriären. Eftersom detta är en så traumatisk upplevelse för Lorraine vågar inte ens hennes käre man ifrågasätta historiens sanningshalt. 

2. Forrest GumpHur kommer det sig att ingen på busstationen känner igen Forrest trots att han är världskändis? 

Teori: Han är mytoman och allt utspelar sig bara i hans huvud.  

3. Sjätte sinnet


Large d6686626f18e322cac6dd007a48d1baf sjatte sinnet

Varför reagerar inte Dr. Malcolm Crowe, Bruce Willis, på att den enda som pratar med honom på flera månader är en liten unge som dessutom säger sig se spöken?

Teori: Crowe har helt enkelt kört över grannbarnens kanin, Stampe, strax innan han dog. I tron om att ingen såg honom la han den i bakluckan på bilen, där han sedan glömde bort den. Stampe började snabbt osa skunk och Crowes fru hittar liket en sen, regnig afton när hon är på väg till grannfrun för bullbak. Chockad berättar hon för grannfrun om sitt fynd och händelsen sprider sig likt ett rykte om en smaskig otrohetsaffär. Crowe vägrar be om ursäkt och får faktiskt skylla sig själv när hans vänner vägrar prata med honom. 

4. Aladdin
Varför gav Aladdin inte lampan till Jasmine i slutet av filmen och lät henne göra honom till prins och sedan fria anden?

Teori: För att Aladdin är fruktansvärt rädd för att tjejer en dag kommer ta över världen. 

5. Minority Report


Large d6686626f18e322cac6dd007a48d1baf minority report

Om Precogs verkligen kan förutspå framtiden borde de egentligen inte se några mord eftersom skurkarna åker fast innan de begås. Så vad är det Precogsen egentligen ser?

Teori: Iris Hineman, uppfinnaren av Precrime-systemet, har egentligen inte uppfunnit någonting alls. Liksom Carrie blev hon mobbad i högstadiet och ger nu igen på alla översittare. Det Precogsen egentligen ser är inget annat än kattklipp på youtube. 

6. Snow White and the HuntsmanOm nu Snövit suttit inspärrad i ett torn i 10 år, borde hon inte vara skvatt galen?

Teori: Absolut! Det är egentligen Snövits goda tvillingsyster vi ser i filmen och inte självaste Snövit eftersom hon befinner sig på ett mentalsjukhus. 

7. Harry Potter  och fången från Azkaban


Large d6686626f18e322cac6dd007a48d1baf harry potter

Varför använder Harry Potter inte tidsmaskins-halsbandet igen, istället för att bara handfallet titta på när alla hans polare dör?

Teori: För att Harry Potter egentligen är psykopat och inte alls gillar sina polare. Det är också därför han ständigt utsätter dem för fara. Dessutom är han misstänksamt likt en viss Kevin…

8. Karate Kid
Hur kommer det sig att det inte räknas som någon form av regelbrott när Daniel sparkar sin motståndare i huvudet under tävlingens sista minut?

Teori: Mr. Miyagi har, som den sköna äldre snubbe han är, hotat med att döda tävlingsanordnarens hund. En liten valp vid namn Buddy som hen precis räddat från slakten.  

9. Batman Begins


Large d6686626f18e322cac6dd007a48d1baf mrfreeze

Varför duschar ingen i Gotham?

Teori: De onda har förgiftat stadens vatten i flera månader, men det är inte förrän det förvandlas till ånga som det blir farligt och gör folk galna. Så hur kommer det sig att ingen duschat varmt i Gotham på flera månader... Jo, Mr. Freeze har startat en hemlig sekt som går ut på att kallvatten är enda källan till sanning. Om människan inte ska dö ut, likt dinosaurierna, måste de anpassa sig inför den annalkande istiden. 

10. Edward ScissorhandsVarifrån kommer isblocken som Edward i slutet av filmen gör vackra skulpturer av?

Teori: Eddie har en röststyrd dator hemma och har beställt isblocken på nätet. Internet fanns förvisso inte i 1990 kanske du tänker, men det är såklart Eddies pappa som uppfunnit internet innan han dog. 

11. Jurassic Park : The Lost World


Large d6686626f18e322cac6dd007a48d1baf rakmacka

Vem dödade besättningen på båten? T-Rexen är ju  fortfarande inlåst i sin box. 

Teori: För att fira att Melodifestivalen börjar har besättningen bestämt sig för att festa loss på räkmackor. Vad de  inte vet är att majjon är förgiftad med ett zombiousarievirus som John Hammond uppfann en tradig torsdag i februari. Varför de inte gjort en spin-off som följer dessa mutanters levnadsöde förblir dock en gåta.

12. E.T. The Extra-TerrestrialOm nu E.T kan levitera, varför gör han inte det i början av filmen när människorna är ute efter honom?

Teori: E.T vill egentligen inte alls hem. Han fejkar bara för att få lite uppmärksamhet. Det är inte förrän hans morsa hotar med att slänga ut honom och hans samling med arkadspel som han ångrar sig och låtsas behöva en cykel för att flyga. 

13. Citizen Kane


Large d6686626f18e322cac6dd007a48d1baf citizen kane

Vem hörde Charles Foster Kane yttra de sista orden ”Rosebud”? 

Teori: Han hade en talande katt på rummet som sedan berättade detta för journalisterna.

14. Nyckeln till frihet


Large d6686626f18e322cac6dd007a48d1baf shawshank redemption

Hur kunde Andy klistra fast affischen på utsidan när han väl krupit in i tunneln? 

Teori: Andy är egentligen vampyr. Hans döda fru var häxa och förtrollade honom så han kunde vara ute i solljus. Tyvärr så är slayern honom hack i häl och i slutet av filmen blir han helt enkelt stakad och går upp i rök. Manusförfattarna kände dock att vampyrtemat inte skulle vinna några Oscars så de tonade ner det så mycket att det nu bara är ett vältränat öga som kan se vad filmen egentligen handlar om. 

15. Sagan om Ringen


Large d6686626f18e322cac6dd007a48d1baf sagan om ringen

Förutom de mer väntade frågorna som varför flyger inte örnarna dem hela vägen och vad har Gandalfs magi för begränsningar,  måste vi också ställa oss frågan: Hur kommer det sig att Midgård inte har utvecklats på 3000 år?

Teori: Nästan 3000 år passerar mellan Isildur och Sauron tills när Bilbo hittar ringen, ändå ser världen exakt likadan ut i tillbakablickarna. Den enda naturliga förklaringen är att alla i ”Sagan om ringen” är riktigt inbitna traditionalister. 
| 29 september 2015 18:00 |