Film

Skribent

Sebastian Lind

6 juni 2021 | 15:30

"Gladiator" är nästa klassiker på bioduken

Snart är det dags att snöra på sandalerna och släppa ut lejonen igen! Filmstaden visar Oscars-belönade "Gladiator" på nytt från och med den 18 juni.
Filmstaden låter meddela att klassiska filmen "Gladiator" går upp på biograferna igen, med nypremiär den 18 juni.
 
När "Gladiator" intog svenska biografer för över 20 år sedan så var det nog en och annan som föll pladask för Ridley Scotts våldsamma och brutala romarhistoria. I filmen fick vi följa den vanärade romerska generalen Maximus Decimus Meridius, förmodligen mer igenkänd som Russel "Are you not entertained!?" Crowe i hans kamp mot Roms korrupta kejsare (Joaquin Phoenix).
 
"Gladiator" plockade hem hela fem Oscars-statyetter, bland annat för bästa film och bästa manliga huvudroll. Filmen är löst baserad på verkliga händelser i romarriket, som ägde rum omkring år 100. Med "Gladiator" ville Ridley Scott göra en mer autentisk skildring av antikens rom, så ett gäng historiker värvades in. Vissa saker som man tror verkligen hände på riktigt ströks dock från filmen för att man inte trodde att biopubliken skulle köpa det – visste du till exempel att verklighetens gladiatorer gjorde reklam för olika grejer innan striderna?
 
En uppföljare är på väg, återigen regisserad av Ridley Scott, men så mycket mer än så är inte känt. Det enda vi vet är att filmen ska utspela sig 25 år efter originalet och det ryktas om att Lucius, systersonen till kejsaren i första filmen, kommer spela en stor roll.
 
Blir du sugen på att se om "Gladiator" på vita duken?
| 6 juni 2021 15:30 |