Skribent

Daniel Feldt

17 maj 2010 | 16:28

GIFF höjer prispengen till en miljon kronor

På plats i Cannes avslöjar Göteborg International Film Festival att en miljon svenska kronor går till den bästa nordiska filmen i tävlan i Göteborg. Prissumman blir därmed en av de största i världen.

- Det känns fantastiskt att kunna stärka ett 22 år gammalt, etablerat och redan mycket prestigefyllt filmpris ytterligare och på så sätt gynna filmkonsten i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island, säger filmfestivalens VD Åsa Bernlo.

Den tidigare prissumman låg på 100 000 kr. Höjningen gör Dragon Award Best Nordic Film till ett av festivalbranschens absolut största penningpris.

– Man kan förstås egentligen inte tävla i filmkonst, men att kunna stödja begåvade filmskapares kommande projekt med en sådan här substantiell penningsumma är en önskedröm för en filmfestival, säger festivalens konstnärliga ledare Marit Kapla. Det är en perfekt förstärkning av festivalens långsiktiga och omfattande arbete för att lyfta fram nordisk film.

Juryn som utser det vinnande bidraget under nästa festival (28/1-7/2 2011) kommer att bestå av representanter från de nordiska länderna under ordförandeskap av en internationell filmprofil. Åtta filmer nomineras till tävlingen och priset delas mellan regissör och producent. Utdelningen sker under Dragon Awards-galan, lördag 5 februari, 2011.

Ikväll presenteras priset för den internationella branschen på den årliga tillställning som festivalens Nordic Film Market håller tillsammans med norska New Nordic Films. Som gäster ses bland annat Mads Mikkelsen, Helena Mattsson och Stellan Skarsgård, alla på plats för att presentera nya Mumintrollsfilmen Moomins and the Comet Chase.

| 17 maj 2010 16:28 |