Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

12 augusti 2022 | 15:50

George R.R. Martin och HBO-chefen svarar på "Game of Thrones"-kritiken

Kommer de gamla "Game of Thrones"-tittarna verkligen ge nya "House of the Dragon" en chans, eller är man fortfarande sur över hur den första serien slutade?
Det är givetvis ingen som har glömt hur besvikna många av "Game of Thrones"-tittarna blev efter den sista säsongen knöt ihop säcken på ett sätt som upplevdes påskyndat och osammanhängande. Men frågan man ställer sig inom HBO just nu, är hur många av tittarna som kommer att låta det stå i vägen för att man ska våga ge den nya prequelserien "House of the Dragon" en chans. Serien är trots allt skapad av helt andra personer än som låg bakom originalserien.
 
I en lång artikel hos New York Times så har George R.R. Martin, författaren som ligger bakom böckerna som "Game of Thrones" och "House of the Dragon" är baserade på, samt HBO-chefen Casey Bloys börjat distansera sig en aning från "Game of Thrones"-avslutningen och mottagandet som följde.
 
- Folk säger "jag är klar med "Game of Thrones", de brände mig, jag kommer inte ens kolla på den här nya serien. Jag kommer inte kolla på någon av de nya serierna". Frågan är hur många av "Thrones"-tittarna representeras av alla som klagar? Jag menar, pratar vi om en miljon människor? Eller pratar vi om 1000 personer. Folk som inte har något annat att göra än att sitta och twittra hela dagarna om och om igen. Jag vet inte, säger George R.R. Martin.
 
Large 6ff6889af28de0f712592ee6528ba2c0 george rr
 

"Game of Thrones" är ständigt i topp-10

 
Från HBO:s håll har man länge varit väldigt försiktiga med hur man valt att uttrycka sig kring hur "Game of Thrones" gick i mål. Och skaparna D.B. Weiss och David Benioff har ställt upp på extremt få intervjuer sedan finalavsnittet sändes. Nu verkar det däremot som att även HBO-cheferna vågar lätta lite på locket: 
 
- Tricket här är, man vill inte bara göra en remake på originalserien. Utan man vill göra en serie som känns knuten till och hedrar originalet, men samtidigt som sin egen. Det här är en väldigt viktig franchise för oss, förklarar HBO-chefen Casey Bloys.
 
- Jag tror ändå att det är lite mer av ett narrativ online än ute i verkliga livet. Jag menar, vi har data på vilka som tittar på "Game of Thrones" och den är konsekvent med bland våra Topp 10-titlar av vad folk tittar på hos HBO Max runtomkring i världen. Medan vi har kommit närmre premiären av den här serien, så har folk gått tillbaka och vi har sett en ökning av tittare till HBO Max kring "Game of Thrones", fortsätter Bloys.
 
 

Martin "inte involverad i de sista säsongerna"

 
Det framgår även att den "Game of Thrones"-spinoff vars pilot skrotades inte verkade tillräckligt påkostad och episk enligt den dåvarande WarnerMedia-chefen Bob Greenblatt, som därför drog ur proppen ur det projektet.
 
Samtidigt visade det sig att Martin, som hela tiden hade velat få just "House of the Dragon"-berättelsen gjord, hade bett sin vän Ryan Condal att försöka adaptera den period när ett inbördeskrig utbryter inom Targaryen-familjen, som i slutändan kommer att utrota alla drakar. 
 
När Martin seedan gick med på att vara en av skaparna till "House of the Dragon", fast med Condal och regissören Miguel Sapochnik som co-showrunners, så beslutade sig HBO för att ge projektet grönt ljus direkt. Och Condal ska hela tiden ha använt sig av Martin som stöd under produktionen och skapandet av serien. Till skillnad från hur det såg ut under de fyra sista säsongerna av "Game of Thrones".
 
- Under säsong fem och sex, och framför allt under den sjunde och åttonde, så var jag inte involverad alls. Jag vet inte varför - det får ni fråga Dan [Weiss] och David [Benioff] om. "The Winds of Winter" avviker från var "Game of Thrones"-serien gick. Mitt slut är väldigt annorlunda, berättar Martin.
 
 
Nu återstår det alltså bara att se hur många tittare som faktiskt återvänder till Westeros och handlingen i den nya serien, som alltså kommer att utspela sig 200 år före "Game of Thrones". Det första avsnittet av "House of the Dragon" släpps på HBO Max den 22 augusti här i Sverige.  
 

Läs också: MovieZine möter de nya kungligheterna i "House of the Dragon"

 
Kommer du att ge "House of the Dragon" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 12 augusti 2022 15:50 |