Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 augusti 2019 | 19:00

"Gemini Man" visas i 60 fps på bio - så funkar det

Ang Lees actionthriller kommer med banbrytande ny teknik och en digital Will Smith. Ska man bli skeptisk eller imponerad? MovieZine har smygtittat.
Det är en av de sista storfilmerna att släppas år 2019 - och möjligen kan ”Gemini Man” ge oss en inblick i hur 20-talets blockbusters kommer att se ut.

Regissören Ang Lee och producenten Jerry Bruckheimer har slagit sina kloka och kreativa huvuden ihop, för att skapa en actionthriller lika spännande som den är tekniskt förbluffande. Det är iallafall intrycken jag får när 15-20 minuter visas för pressen under Malmö Filmdagar.

Will Smith spelar en lönnmördare som möter sin tuffaste motståndare - en 23-årig version av sig själv. Förutom att sälja på oss den perfekta illusionen vill Ang Lee göra det i en "frame rate" på 60 bilder per sekund.

Tekniken är helt ny och aldrig tidigare visad i Sverige. "Gemini Man" blir första biofilmen ut, och i morse visades alltså de allra första 60 fps-klippen på en svensk bioduk.
 
 

60 fps - vad ska det vara bra för?

 
Ni kanske minns hur Peter Jackson experimenterade med 48 fps till ”Hobbit”-filmerna? Vanligtvis ser vi film i 24 bilder per sekund, vilket mer än tillräckligt för att hjärnan ska tolka om stillbilderna till rörelser. Dubbelt så många bildrutor per sekund skulle dock ge smidigare rörelser i bilden, och motverka den ”åksjuka” som vissa känner när de ser 3D-film på bio.

48 fps slog aldrig riktigt igenom. Kanske för att det tar något från den ”filmiska” upplevelsen när vi ser film på bio (Gizmodo har en läsvärd artikel om just det).

Trots det har Ang Lee lånat tekniken till sin film ”Billy Lynn’s Long Halftime Walk” (2016), och nu väljer han alltså att trycka in ännu fler bildrutor. Detta i samråd med bland andra James Cameron, som filmar sina ”Avatar”-uppföljare på samma vis.

”Gemini Man” är inspelad i nya 3D High Frame Rate. Det innebär 60 bilder i sekunden. Och även om jag var skeptisk när jag såg "Hobbit" på bio (av fler än en anledning) så ser det faktiskt riktigt bra ut i "Gemini Man".

Ang Lee är en av få stora filmskapare i Hollywood som vet hur man använder sig av 3D och andra tekniska knep för att förstärka upplevelsen ("Berättelsen om Pi" är fortfarande en av de bästa 3D-filmer som gjorts).

Bilden blir skarpare och rörelserna mjukare, även om det tar 7-8 minuter för hjärnan och ögonen att helt anpassa sig till det vi ser. Det vi ser känns mer realistiskt - nästan som ett fönster in i en annan verklighet, speciellt i kombination med 3D-brillorna. Det är upp till bevis om det håller för en hel långfilm, men de utvalda scenerna vi fick se - en lagom mix av dialog och action - gör mig sugen på att se mer.

Men det är inte bara hur vi ser på ”Gemini Man” som gör mig nyfiken, det är också vad vi ser. Det innebär bland annat en 23-årig Will Smith i huvudrollen.
 
 

Will Smith har blivit hälften så gammal

 
Hoppas du gillar Will Smith, för här blir det dubbelt upp! Han spelar dels en 51-årig lönnmördare, dels en 23-årig klon som sänts för att döda honom.

De senaste åren har vi sett flera exempel på skådespelare som föryngrats för sina roller. Det började med en skrattretande rendering av Arnold i "Terminator: Salvation". Marvel har sedan dess visat vägen med Michael Douglas i "Ant-Man" och Samuel L. Jackson i "Captain Marvel".

Nyligen har Scorsese skalat av några årtionden och rynkor från Robert De Niros fejs i "The Irishman".

Men i "Gemini Man" handlar det inte om digital föryngring. Karaktären Junior är en helt och hållet digital skapelse (tänk Gollum eller Alita) som spelas av Will Smith via performance capture.

- Det handlar inte om föryngrande, det handlar inte om att byta ut ett ansikte – Junior är en totalt digital kreation, 100 % driven av Will Smiths agerande, säger VFX-chefen Bill Westenhofer.
 
 

Den mest trovärdiga CGI-människan hittills

 
Varje tår och varje slag är Will Smiths eget, även om karaktären är CGI - den mest trovärdiga CGI-människan som iallafall jag har sett på film hittills. De två versionerna av Will Smith delar dessutom flera scener tillsammans och får slåss mot varandra. Varför göra det enkelt för sig när man kan göra det svårt, tänkte kanske Ang Lee?

- När jag först såg det kändes det freaky, säger Will Smith. Det var jag. Jag stirrade på den perfekta 23-åriga versionen av mig själv, som att någon hade raderat alla svagheter. Det är filmiskt häpnadsväckande. Det här kommer förändra hur filmer är gjorda och sättet som filmer kommer ses på.

Det är rätt coolt ändå att återse Will Smith i samma ålder då han gjorde "Independence Day", dock med mycket mer skådespelarerfarenhet i bagaget.
 
 
"Gemini Man" bjuder på många tekniska under att förbluffas över när den släpps i höst. Man får hoppas att historien och karaktärerna också håller för en närmare granskning, annars blir det bara yta utan innehåll.
 
Men även om vi bara fick se några få scener ur filmen, känns det som en solid actionthriller driven av inte bara en, utan två starka rollprestationer från Will Smith. Ett spännande sci-fi-koncept kryddas med snyggt koreograferad action och lite humor. 
 
Storyn i sig känns egentligen som hämtad ur sena 90-talets actionthrillers, då Schwarzenegger jagade sina kloner och Bruckheimer stod för bombastiska popcornrullar. Men först nu finns tekniken att förverkliga den med så pass snygg effekt.

Och jag får känslan av att Hollywood står inför en ny ålder - där åldern inte längre spelar någon roll. Om filmer som "The Irishman" och "Gemini Man" lyckas övertyga publiken, får vi antagligen se många fler filmer där skådespelare kan föryngras och förnya sig själva. Läskigt, onödigt, bara en fluga? Tiden får utvisa och publiken får säga sitt. Men det är tur att en begåvad filmskapare som Ang Lee får vara med och bana vägen.
 
 
"Gemini Man" får biopremiär 11 oktober 2019.
| 28 augusti 2019 19:00 |